La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa convida Espanya a abordar la “reconcilia­ció dels pobles”

Francesc advoca pel diàleg amb Catalunya en una entrevista a la Cope

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El papa Francesc considera que la clau per resoldre els problemes nacionals d’Espanya és “la reconcilia­ció dels pobles”. I perquè això passi cal un procés de diàleg. Ho va dir ahir en una llarga entrevista que va concedir al periodista Carlos Herrera a la cadena Cope, que té com a principal accionista la Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE).

El Papa, que va demostrar trobar-se en bon estat de salut després de la intervenci­ó de colon a què es va sotmetre fa gairebé dos mesos, no va entrar en detalls quan el periodista li va preguntar sobre el tema de l’independen­tisme a Catalunya, però va assenyalar que Espanya “ha de fer un pas de reconcilia­ció amb la seva pròpia història”. Va reconèixer que “hi ha països d’Europa que estan avui dia fins i tot en procés d’independèn­cia, com Kosovo”, però que “són fets històrics que estan caracterit­zats per una sèrie de particular­itats”.

“En el cas d’Espanya –va declarar el Papa–, sou els espanyols els que heu de jutjar. Però per mi, el fet clau en aquest moment a qualsevol país amb aquest tipus de problemes és plantejar-me si s’han reconcilia­t amb la seva pròpia història, sobretot la història del segle passat. No sé si Espanya ho està del tot, sobretot amb la del segle passat. Si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconcilia­ció. Això no significa claudicar de les seves posicions, sinó entrar en un procés de diàleg i de reconcilia­ció; i, sobretot, fugir de les ideologies, que són les que impedeixen qualsevol procés de reconcilia­ció”. I va afegir que l’expressió “unitat nacional” és fascinant, però “que no es valorarà mai sense la reconcilia­ció bàsica dels pobles”.

Les paraules del Papa reafirmen la via que tant el cardenal arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, com el cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, que ocupen a més la cúpula de la CEE, com a president i vicepresid­ent, respectiva­ment, han defensat a tota hora. Una opció que els va portar fins a implicar-se fa gairebé quatre anys en un intent de negociació per evitar que el president Carles Puigdemont proclamés la república i el Govern central apliqués l’article 155. Llavors no hi va haver èxit i des d’aleshores l’Església ha adoptat un paper més discret, sense deixar d’insistir en la via del diàleg i en el seu moment amb un suport prou explícit als indults per reduir el nivell de tensió.

Ara les paraules del Papa cobren valor perquè es tracta de la primera entrevista que concedeix a una emissora de ràdio espanyola i davant un periodista, Carlos Herrera, especialme­nt crític amb el procés sobiranist­a a Catalunya. Unes declaracio­ns que poden decebre el sector independen­tista, però que són també un toc d’atenció al Govern

Per al Papa, la “unitat nacional” és fascinant, però “no es valorarà mai sense la reconcilia­ció bàsica dels pobles”

central i a l’opinió pública espanyola.

En la mateixa entrevista, el Papa va assegurar que es troba bé i “fa vida normal” després de l’operació, que té previstos diversos viatges i que ni li “va passar pel cap” renunciar al pontificat.

Sobre la sortida de les tropes dels Estats Units i els seus aliats de l’Afganistan va contestar: “Pel que es veu aquí no es van tenir en compte, sembla, no vull jutjar, no es van tenir en compte totes les eventualit­ats”. I va esmentar la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va qualificar com “una de les grans figures de la política mundial”, quan va dir: “És necessari posar fi a la política irresponsa­ble d’intervenir des de fora i de construir en altres països la democràcia, ignorant les tradicions dels pobles”. També va lamentar que “certs governs permetin la producció de pedopornog­rafia”.c

 ?? COPE / REUTERS ?? Un moment de l’entrevista de Carlos Herrera (Cope) al papa Francesc al Vaticà
COPE / REUTERS Un moment de l’entrevista de Carlos Herrera (Cope) al papa Francesc al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain