La Vanguardia (Català-1ª edició)

Afganistan i la nostra estabilita­t

-

El 31 d’agost del 2021, igual com l’11 de setembre del 2001, estaran en la nostra memòria com a esdevenime­nts dramàtics que marquen dues dècades de metamorfos­i en l’evolució del lideratge en la societat internacio­nal. En el pla humà, la televisió ha portat a les nostres llars el drama en tots els ordres de la retirada de l’Afganistan.

Els talibans represente­n la col·lisió amb els principis fonamental­s de l’ONU i, alhora, es vol que facin de tallafocs en l’equilibri geopolític de la regió de l’Estat Islàmic i altres extremisme­s.

Àsia Central és un formiguer del radicalism­e islàmic que preocupa per igual a tothom, i per igual poden ser els tèrmits a utilitzar per laminar les estructure­s d’estabilita­t. Un rerepaís complex amb múltiples interessos, entre els quals hi ha el control de recursos naturals, des de l’aigua fins als minerals necessaris per a la transició energètica i la digitalitz­ació; d’altres, d’ordre geopolític, orientats al control i influència en el joc de poder intern regional amb actors amb capacitat nuclear, sense oblidarnos d’Indonèsia, amb la població musulmana més gran del món, i Rússia, interessad­a a garantir l’estabilita­t dels seus aliats a Àsia Central.

Aquest bucle té tots els ingredient­s per transforma­r-se en un artefacte perillós per a l’estabilita­t global, perquè el virus del radicalism­e pot mutar i adquirir formes diverses.

En aquest context, com assenyala

Bassma Kodmani, Europa, a diferència dels EUA, no està aïllada de la geografia on es mou el gihadisme. En conseqüènc­ia, els europeus estem cridats a assumir les nostres responsabi­litats en matèria de seguretat i defensa, i a reafirmar la solidarita­t atlàntica. En definitiva, posem-nos les piles, com ha dit recentment en un excel·lent article l’ambaixador Jorge Dezcallar.

El terratrèmo­l de l’Afganistan té el risc d’un tsunami al nostre veïnatge del Nord de l’Àfrica –és massa a prop l’horror del GIA (Algèria 1991-2001) amb 100.000 morts– amb el delicat escenari del Sahel inclòs. La seguretat europea no només depèn del joc geopolític a les nostres fronteres de l’est, també a les del sud. L’estabilita­t al Magrib és essencial per a Espanya i també per a la UE. En conseqüènc­ia, posar-se les piles significa definir la nostra posició en l’autonomia estratègic­a europea i en l’actualitza­ció del concepte estratègic de l’OTAN en el nou concert internacio­nal. Significa també apostar per una indústria de defensa nacional amb paràmetres tecnològic­s d’excel·lència. No hi ha posició en la futura comunitat europea de defensa sense posar focus estratègic i recursos en defensa.

L’estabilita­t comporta desenvolup­ament socioeconò­mic, per això és essencial la cooperació amb el Magrib en l’àmbit de l’energia. Una transició energètica

L’estabilita­t al Magrib és essencial per a Espanya i també per a la UE

sostenible, en tota la seva expressió, no pot donar l’esquena al nostre veïnatge energètic. Tenim interessos compartits i la nostra estabilita­t, també, està en joc.

L’Afganistan és la veu d’alarma per abordar els nostres desafiamen­ts. Treballem de valent, que l’horitzó està ennuvolat i és capaç de descarrega­r una tempesta elèctrica de proporcion­s històrique­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain