La Vanguardia (Català-1ª edició)

Funambulis­me salarial i altres problemes

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanch

Paraula de Pedro Sánchez: el salari mínim pujarà a Espanya 15 euros al mes el 2021. La xifra, vergonyant per a qui arriba a fi de mes folgadamen­t, però no per a qui ha de mesurar cada cèntim que surt de la seva butxaca per subsistir, suposa un increment d’un 1,58%. Per posar les xifres en una perspectiv­a justa, n’hi ha prou amb recordar que la variació anual d’inflació va ser a l’agost d’un 3,3%. Així, doncs, hi hauria d’haver un miracle perquè en el còmput global els treballado­rs amb menys ingressos no perdin poder adquisitiu aquest any malgrat l’anunci presidenci­al.

El president del Govern central necessitav­a una cortina de fum per fer front a l’encariment del rebut de la llum –que encadena rècords dia rere dia– i no ha esperat ni tan sols que comencin les negociacio­ns entre els agents socials per comprometr­e l’increment del salari mínim. Que patronal i sindicats –per motius oposats– s’hagin mostrat contraris a la pujada és una bona notícia per al president. Li permet, davant l’opinió pública, buscar un posicionam­ent a cavall de la responsabi­litat econòmica i la sensibilit­at social.

Però el funambulis­me, que tan bé li va a Sánchez, té un problema. L’espiral inflacioni­sta –almenys de moment– és una realitat i es concreta principalm­ent en factures que paguen –a excepció dels okupes– tots els espanyols religiosam­ent. I els costos energètics a l’alça en un entorn de dificultat econòmica, i amb una recuperaci­ó que presenta tants interrogan­ts com la mateixa evolució de la pandèmia, suposen un risc polític de primera magnitud. Que el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) no adverteixi riscos inflaciona­ris amb l’argument que els sindicats són febles és gairebé insultant. Oblida l’existència a molts països –particular­ment a Espanya– d’un malestar ciutadà heretat de la crisi anterior que encara no ha cicatritza­t. Fins i tot el soci de govern de Sánchez ha vist les orelles al llop, motiu pel qual diversos dirigents d’Unides Podem han animat els ciutadans a sortir al carrer a protestar contra l’Executiu del qual formen part.

Mentre la pujada de preus no doni treva, Pedro Sánchez ho tindrà complicat per governar l’agenda política al seu aire. Sobretot quan davant un problema que –amb raó o sense– ja és percebut com a urgent per la majoria de la població, l’Executiu adopta una actitud de rendició i braços caiguts. A la Moncloa algú deu haver advertit que el comodí dels fons europeus és una manta que permet prometre i escalfar molts peus refredats, però que no servirà per pagar directamen­t les factures dels ciutadans.

Arribats a aquest punt no és d’estranyar que des de l’entorn monclovita s’insisteixi a deixar caure una vegada i una altra que l’agenda catalana no està entre el top cinc de prioritats en aquest moment i que es vulgui fixar entre l’electorat la idea que l’única obsessió per a l’Executiu espanyol és la recuperaci­ó econòmica.

Esclar que després la ràdio de la dreta se’n va a Roma a entrevista­r el Sant Pare i aquest es deixa anar, referint-se al conflicte català, dient que potser als espanyols el que els falta és reconcilia­r-se

Fins i tot el soci de govern de Sánchez ha vist les orelles al llop

amb la seva història i, en particular, amb la del segle XX. I que per fer-ho és imprescind­ible el diàleg i la reconcilia­ció. Interpreta­r un pontífex és temerari, però es pot intentar: els indults van ser un pas en el camí, però no són tot el camí. Que en prengui nota el president Sánchez. Els papes només són infal·libles quan parlen ex cathedra, però també la poden encertar quan aborden temes mundans. I un govern ha de poder fer, sinó moltes, sí que almenys dues coses alhora.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Pedro Sánchez
JESÚS HELLÍN / EP Pedro Sánchez
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain