La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estiu sense tempestes

- Màrius Carol

Ja tocava: aquest agost ha estat un dels més tranquils per a la política catalana. Els titulars de Salut i Interior han estat d’imaginària davant la pandèmia i els botellots, però la veritat és que els responsabl­es polítics han fet més selfies que discursos, la qual cosa s’agraeix. Només la presidenta de l’ANC, enmig de l’estiu, ha sortit a la palestra per apujar la moral del personal independen­tista, davant els pocs ànims amb què s’afronta l’11-S. Elisenda Paluzie ha atacat ERC en una entrevista, per haver optat pel desglaç i el diàleg en comptes de fer-ho per la confrontac­ió.

L’ANC, que organitzar­à la desena manifestac­ió independen­tista consecutiv­a, ha reconegut mitjançant la seva presidenta que el sobiranism­e passa per un període “particular­ment difícil”, ja que “hi ha força gent frustrada amb els polítics i amb el

Els polítics catalans han fet aquest estiu més selfies que discursos i s’agraeix

Govern”. Paluzie tem que si els ciutadans creuen que la unilateral­itat no és possible, això acabaria impregnant la idea que la independèn­cia tampoc i l’autodeterm­inació es convertiri­a en una fita romàntica. No anima el personal quan reconeix que una independèn­cia unilateral passaria per uns mesos de caos. El que necessita Catalunya en uns moments tan delicats com els que ens toca viure és una perspectiv­a d’uns mesos caòtics? Qui té interès a endinsarno­s en un desordre que tindria molts números d’acabar en catàstrofe?

Les declaracio­ns de Paluzie han estat com una d’aquelles tempestes seques que desconcert­en a les tardes d’estiu, de molt terrabasta­ll i poca aigua. De totes maneres, per a la rentrée, l’ANC prepara un programa de manifestac­ions intensiu, ja que, a la Diada, sumen les concentrac­ions per l’1-O, el 3-O. I potser s’animaran per al 27-O.

Més enllà d’aquest estrès activista, la política catalana passa per la reflexió i el diàleg: el dia 4 Aragonès s’emporta “de colònies” el Govern per posar a punt la maquinària per al nou curs i el 15-16 està prevista la reunió de la taula de negociació amb el Govern d’Espanya. Tot apunta que la realpoliti­k s’imposa al somni d’una nit d’estiu. Fent bona la frase que li vaig llegir aquest agost a Nora Ephron (El coll no enganya): “Si la sabata no et va bé a la sabateria, no t’anirà mai bé en la vida”.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain