La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més bon to entre israelians i palestins

-

Israel va atenuar ahir algunes mesures punitives aplicades als palestins a Gaza. Va obrir un pas de mercaderie­s tancat des dels xocs amb forces de Hamàs al maig, va ampliar la zona de pesca, va millorar el subministr­ament d’aigua i va augmentar el nombre de permisos a comerciant­s perquè travessin la frontera cada dia. Aquestes concession­s van arribar després que diumenge es veiessin a Cisjordàni­a Benny Gantz, ministre de Defensa israelià, i Mahmud Abbas, president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP). Es tracta de la reunió a més alt nivell entre les dues parts des del 2014. I es va celebrar després que, divendres, el president dels Estats Units, Joe Biden, va rebre el primer ministre israelià, Naftali Bennett.

Aquestes concession­s són poca cosa. Però les trobades que les van precedir ens indiquen que tant el Govern israelià com l’ANP volen una pauta de relació diferent a la imposada per Benjamin Netanyahu durant els seus dotze anys en el poder, que van acabar al juny, entre sumaris per corrupció, amb la formació d’un govern de coalició dissenyat precisamen­t per destronar-lo. I ens indiquen també que aquesta nova etapa compta amb el beneplàcit de Biden; la seva política per a l’Orient Mitjà tindrà més a veure amb la de Barack Obama que no pas amb la que va dur a terme Donald Trump.

No sembla probable que la coalició que ara governa a Israel proposi girs copernican­s respecte a la política de Netanyahu. És una coalició de vuit partits, que inclou des de l’extrema dreta d’inspiració religiosa fins a forces residuals de l’esquerra. Tanta és la disparitat en aquest ventall que l’economia –en concret, l’aprovació del pressupost–, la sanitat, els afers socials i, en definitiva, les qüestions vinculades a la gestió semblen prioritàri­es, per damunt d’arribar a un acord sobre el conflicte palestino-israelià. Bennett mateix, ferm partidari dels assentamen­ts jueus en territori palestí, ha dit en més d’una ocasió que sota el seu mandat no hi haurà Estat dels palestins, ni tan sols negociació formal amb ells.

A Bennett el succeirà com a premier d’aquí dos anys el liberal Yair Lapid, perquè així es va decidir al formar la coalició, sempre que aquesta, assentada en una exigua majoria, no fracassi abans. Però no serà fàcil que, amb Lapid al capdavant, el Govern israelià actuï de manera diferent. Dit això, qualsevol solució, incloses les transitòri­es, que obri a favor de la pau i la seguretat entre israelians i palestins serà millor que la política agressiva de Netanyahu, i restarà arguments a Hamàs per respondre amb similar violència.c

Tota solució a favor de la pau i la seguretat és millor que l’agressiva política de Netanyahu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain