La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa trenca un tabú

- Francesc-Marc Álvaro

Ha trencat un tabú i és segur que això li costarà crítiques d’aquells que enyoren l’aroma del nacionalca­tolicisme que va impregnar la vida espanyola durant molt de temps. El papa Francesc s’ha ficat en un terreny que, en general, només freqüenten polítics de Podem, de l’independen­tisme català o del sobiranism­e basc, més alguns intel·lectuals i analistes que exerceixen la mirada crítica. En una entrevista a la Cope i preguntat sobre la situació catalana, el líder de l’Església catòlica ha afirmat que “el que és més clau en aquest moment a qualsevol país que té aquest tipus de problemes és preguntar-me si s’han reconcilia­t amb la mateixa història” i ha afegit: “Jo no sé si Espanya està totalment reconcilia­da amb la seva pròpia història, sobretot la història del segle passat. I, si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconcilia­ció amb la mateixa història, la qual cosa no vol dir claudicar de les actituds pròpies, sinó entrar en un procés de diàleg i de reconcilia­ció”.

Amb aquesta reflexió pública, Bergoglio qüestiona el relat oficial sobre la transició espanyola, que assimila aquesta etapa a una mena de “reconcilia­ció nacional” a partir de gestos com la legalitzac­ió del PCE, l’acceptació de la monarquia per part dels comunistes, o el retorn del president Josep Tarradella­s. Però ja està àmpliament estudiat que el que va passar entre el 1975 i el 1978 va ser el resultat de constatar les debilitats que impedien per igual dos escenaris diferents: la continuïta­t maquillada de la dictadura o la ruptura democràtic­a que volia l’oposició. La reforma va emergir dels límits que condiciona­ven les impotèncie­s de cada actor, entre els quals hi havia un exèrcit fet a la mida del dictador, que va observar amb lupa la redacció de la Constituci­ó del 78.

És fàcil pensar que la condició d’argentí del Papa pesa bastant a l’hora d’analitzar el que és la reconcilia­ció. Espanyols, argentins, xilens, polonesos, romanesos, txecs i d’altres comparteix­en l’experiènci­a de sortir de règims autoritari­s o totalitari­s per construir un marc democràtic. Es tracta de casos molt diferents però units per un factor: la dificultat de jutjar els responsabl­es de la tirania i de reparar les víctimes. La voluntat d’evitar una nova contesa va presidir la transició i, sota aquesta premissa, es va acordar un “no mirem enrere”. Potser era l’únic que permetia aquest context, no caiguem en el presentism­e fàcil. Però això no va ser una reconcilia­ció. Per aquest motiu la dreta espanyola és revisionis­ta, fins i tot respecte a la figura d’Adolfo Suárez, el coratge del qual no inspira avui cap líder polític.

El Sant Pare també ha tret dramatisme als processos d’independèn­cia. Sobre l’expressió “unitat nacional” (que qualifica de “fascinant”), ha advertit que “no es valorarà mai sense la reconcilia­ció bàsica dels pobles”. Ho ha dit en plural: pobles. Aquest raonament és de gran sentit comú i connecta amb la idea del pensador liberal Isaiah Berlin segons la qual tot nacionalis­me sorgeix d’una ferida patida per una determinad­a col·lectivitat –un poble– que se sent nació. Si la ferida es manté oberta i no hi ha voluntat seriosa de guarir-la, el conflicte perdurarà, s’enquistarà i pot empitjorar. La idea orteguiana de la conllevanc­ia no serveix, llevat per a qui fa tacticisme. No és sobrer recordar que només amb bones paraules no sortirem de l’atzucac.

El Vaticà, que no és precisamen­t partidari d’una Catalunya independen­t, emet ara senyals molt afinats a favor d’un diàleg de debò. Més d’un es posarà nerviós a Madrid.c

Bergoglio qüestiona el relat oficial sobre la transició espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain