La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si no ara, quan?

- Albacete

En un extrem de la taula, l’últim informe del Panel Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic (IPCC). L’informe preveu diversos escenaris, que difereixen entre si per la severitat de les mesures que poden adoptar els països per contenir l’escalfamen­t global. En la presentaci­ó resumida, uns mapes plasmen les conseqüènc­ies d’aquests escenaris sobre les precipitac­ions mitjanes anuals i el grau d’humitat del sòl. En tots aquests mapes, una taca de color marró parteix del Carib, travessa l’Atlàntic, cobreix Espanya i acaba a Turquia. Correspon a una reducció de les precipitac­ions mitjanes anuals d’entre el deu i el quaranta per cent. Altres seccions de l’estudi ens adverteixe­n d’una freqüència més alta d’esdevenime­nts extrems, com les grans tempestes. Plourà molt menys, i plourà pitjor.

En l’altre extrem de la taula, l’estudi sobre l’impacte econòmic de l’aeroport del Prat. Un estudi molt detallat, amb objectius precisos: consideran­t dos escenaris alternatiu­s, un augment de la capacitat actual de l’aeroport (55 milions de passatgers/any) a 60 i 72 milions, respectiva­ment, estima l’impacte que tindrien aquests augments sobretot en ingressos i ocupació, tant sobre l’aeroport com, de manera indirecta, sobre Catalunya i Espanya. L’estudi és molt minuciós i basa les seves estimacion­s en metodologi­es contrastad­es, si bé és inevitable pensar que, a mesura que es tracta d’efectes més llunyans en el temps i en l’espai, les estimacion­s es fan menys precises. Per limitar-nos als efectes més directes i a l’escenari més modest (60 milions de passatgers/any), l’estudi xifra l’augment d’ingressos en uns 1.800 milions d’euros anuals, i uns 7.400 llocs de treball addicional­s; hi afegeix 2.200 milions més i uns 7.500 llocs de treball més, induïts per l’augment del nombre de turistes que arribarien a l’aeroport. Xifres respectabl­es, però allunyades de les que, a causa segurament d’una lectura precipitad­a, es van donar en les presentaci­ons públiques. Sigui dit de passada, l’ampliació de la pista només sembla ser indispensa­ble per a l’augment de capacitat fins a 72 milions de passatgers/any.

De quina mena de llocs de treball es tracta? Gran part dels induïts a l’aeroport són serveis a les aerolínies, cal suposar que de càtering, restauraci­ó i venda, com si es tractés de turistes. Benvinguts siguin; però, a hores d’ara, el turisme no és tant un mannà caigut del cel com una cosa que la nostra negligènci­a fa necessària. Per a molts, el turista ofereix l’oportunita­t de netejar una habitació, servir una paella, vendre una samarreta amb la Sagrada Família... o robar un rellotge. Per a d’altres, el turista és algú que ve aquí a comportar-se com no ho faria a casa seva. Mantinguem, doncs, el turisme, però sense que 72 milions de passatgers/any siguin la base de la recuperaci­ó que volem. No exagerem beneficis ni oblidem costos. Les exigències del canvi climàtic ens obligaran, tard o d’hora, a limitar el creixement del transport aeri. No responguem, doncs, a una cosa que ha de ser transitòri­a amb la construcci­ó d’una infraestru­ctura permanent.

L’ampliació de l’aeroport, es diu, és un projecte il·lusionant. Les ciutats han de tenir ambició. D’acord, perquè és propi de l’acció humana que estigui inspirada per un propòsit. A mi, per exemple, m’agradaria que Espanya deixés de ser la capital europea de la prostituci­ó; que Catalunya no es convertís en un hort de marihuana; que Barcelona deixés de ser una ciutat trista i bruta; que construíss­im habitatges de lloguer assequible per posar fi als desnonamen­ts, i que tots poguéssim contemplar un futur decent per als nostres. Tot plegat faria més per la nostra felicitat que l’ampliació de qualsevol aeroport. És veritat que una cosa no treu l’altra, però també ho és que l’ampliació acapara la nostra atenció amb articles i telenotíci­es mentre que la resta va a les pàgines de successos. L’ampliació de l’aeroport no passa de ser una anècdota, però és un mal senyal, perquè suggereix que considerem l’últim any i mig com un malson, una cosa que passarà, i no reconeixem que això pot no ser així; perseguim el mateix de sempre, adaptant-nos a les circumstàn­cies, en comptes d’admetre la possibilit­at que vagin a pitjor. Els últims anys indiquen que va sent el moment de mirar aquestes coses de cara. Si no ara, quan?

Les exigències del canvi climàtic ens obligaran a limitar el creixement del transport aeri

acuíferos del interior; que la avaricia de muchos y la connivenci­a de otros contaminan.

Paciencia Talaya Escribano

 ?? JAVIER BELVER / EFE ??
JAVIER BELVER / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain