La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estupidesa humana

- Antoni Gutiérrez-Rubí

L’efecte Dunning-Kruger és un biaix cognitiu, descrit en psicologia social, en virtut del qual els individus incompeten­ts tendeixen a sobreestim­ar les seves habilitats, mentre que els individus altament competents tendeixen a subestimar les seves. És a dir, en el primer cas, parlem de la supèrbia de l’estupidesa humana.

Aquesta arrogància sense fonament és especialme­nt nociva: l’estupidesa no té autocontro­l i consciènci­a dels seus límits; en canvi, persisteix en l’absurda autosufici­ència. Es basa en creences sublimades, no en realitats contrastad­es, i converteix les persones estúpides en potencialm­ent perilloses, per la seva obstinació indocument­ada.

De vegades cometem estupidese­s, però això no ens converteix necessària­ment en tanoques. Passa, a més, que com més estupidesa, menor és la capacitat de reconèixer-s’hi. La gran majoria ens hem d’educar per discernir quan hem comès un error matusser, una equivocaci­ó absurda o una

Hem d’estimular debats que releguin els beneits al racó de pensar

relliscada inexplicab­le. No sempre sabem justificar els nostres actes. I com més absurds, sembla que encara pitjor. Què fa, també, que persones intel·ligents tinguin comportame­nts inexplicab­lement estúpids? La llengua és molt fèrtil per definir la niciesa, la bestiesa, la rucada, la ximpleria, la idiotesa i la simplicita­t. Així, dels estúpids en podem dir també imbècils, beneits, idiotes, llondros, ximples, pocatraça i ridículs. Meravellós.

En política, com en la vida, hi ha comportame­nts, idees i dites francament estúpids. La seva contribuci­ó a l’interès general és menys zero. I la seva utilitat és improducti­va de manera palmària. Però ocupen un protagonis­me en la democràcia de les audiències, tan estimulabl­es com, moltes vegades, manipulabl­es.

“Només hi ha dues coses infinites: el temps i l’estupidesa humana”, afirmava Albert Einstein. Aquesta obstinació en l’error absurd és greu per als individus i especialme­nt perillosa quan s’instal·la en els centres de decisió i direcció de l’àmbit públic. Hem d’estimular debats que releguin els beneits al racó de pensar. I, alhora, vacunar-nos contra la imbecil·litat –tan humana– amb una distància crítica de les nostres pròpies conviccion­s. No hi ha res més sa que dubtar d’un mateix. Rellegeixo Martin Luther King: “No hi ha res al món més perillós que la ignorància sincera i l’estupidesa conscienci­osa”.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain