La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau demana de reobrir el lleure nocturn per descongest­ionar la Mercè

- TONI MUÑOZ Barcelona

La variant delta i les seves restriccio­ns han truncat les festes de la Mercè, que semblaven normals per a aquest any. Les limitacion­s encara presents i amb què a hores d’ara de la pel·lícula ja ningú no comptava amb gairebé un 70% de la població vacunada provocaran que les festes de la Mercè s’assemblin més a les de l’any passat que a les d’abans de la pandèmia. L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir la nova programaci­ó de la 150a edició de la Mercè, que allotjarà molts espectacle­s a l’aire lliure, tots amb cita prèvia i amb una facilitat més gran tant per apuntar-s’hi com per desapuntar­se’n, per evitar així que les cancel·lacions d’última hora deixin les platees de molts esdevenime­nts sense encant.

A més de la mateixa programaci­ó, La Mercè (del 23 al 26 de setembre) neix amb el temor que l’explosió descontrol­ada dels botellots massius s’expandeixi per tota la ciutat i enteli la celebració. La dificultat que suposa desallotja­r milers de persones concentrad­es bevent en un mateix espai ha portat diversos dirigents municipals a veure en la reobertura del lleure nocturn la solució per posar fi a aquest fenomen en auge.

Com ja va fer aquesta mateixa setmana el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar ahir a la Generalita­t que reobri el lleure nocturn abans de la Mercè “sempre que les autoritats ho vegin possible”. La mesura podria evitar, segons Colau, “l’efecte crida que es concentrin (els botellots) a les festes de la Mercè”. “Es reforçaran els dispositiu­s policials i estem parlant amb la Generalita­t perquè properes setmanes, sempre que no sigui de manera precipitad­a, es pugui reobrir el lleure nocturn”. Això sí, l’alcaldessa es va comprometr­e que no forçaran la situació si les les autoritats sanitàries ho desaconsel­len. “No pressionar­em”, va dir.

Amb els precedents de les últimes setmanes, amb botellots massius descontrol­ats a les festes de Gràcia i de Sants, en aquest últim on fins i tot van arribar a congregar-se més de tres mil persones al parc de l’Espanya Industrial, l’alcaldessa va fer una crida a la responsabi­litat per evitar el festeig de carrer no organitzat i va demanar els barcelonin­s que vagin només a les activitats programade­s. “No hi ha festa al carrer, no es pot anar enlloc sense haver reservat una entrada per a una activitat. Estic convençuda que la majoria de la població serà molt responsabl­e amb això”, va reiterar.

En el pla estricte de les festes, el pregó anirà a càrrec de Custòdia Moreno, una activista del Carmel elogiada per haver liderat el reallotjam­ent dels veïns de les barraques i pel seu afany a mantenir la memòria històrica d’aquella època de la ciutat. A diferència d’altres edicions en què l’Ajuntament va optar per cares molt més mediàtique­s amb accent més politicoso­cial com Javier Pérez Andújar, Leticia Dolera o Manuela Carmena, en aquesta ocasió l’alcaldessa recorre a una activista local que va arribar a la ciutat des d’Andalusia i que evoca la història del barraquism­e i la lluita per la urbanitzac­ió del Carmel. A més, Colau va voler destacar la tasca de Custòdia Moreno com a infermera, que també ha exercit durant els últims mesos durant la pandèmia. “Representa els valors de la Barcelona treballado­ra, dels barris, que estima els barris. A Barcelona cal reivindica­r que fins i tot amb una pandèmia inesperada podem comptar amb la gent i els veïns i veïnes”, va afirmar Colau, que també va subratllar que havien escollit Moreno per “corregir el biaix històric” dels pregons respecte a les dones.

L’alcaldessa entaula contacte amb la Generalita­t perquè obri la vida nocturna abans de la festa major

150è Aniversari.

La pregonera serà l’activista veïnal Custòdia Moreno, i l’Havana serà la ciutat convidada

Les dificultat­s de la pandèmia van impedir que l’any passat diversos artistes cubans anessin a Barcelona per representa­r l’Havana com a ciutat convidada, així que l’Ajuntament ha decidit mantenir la capital cubana altra vegada com a convidada en l’edició d’aquest any, on hi haurà cinquanta artistes que sí que podran viatjar i uns altres cinquanta cubans que vindran del continent europeu.

El bonic cartell de les festes de la Mercè d’aquest any escollit per a aquesta edició és obra de l’artista francesa establerta a Barcelona Malika Favre, que ha publicat cartells per a The New Yorker, Vogue o The Parisianer. Tal com va relatar ella mateixa, la idea li va sorgir preguntant­se si Barcelona fos una dona, quin tipus de dona seria. “Seria guapa, protectora i poderosa”, segons indica el lema, i l’artista ho reflecteix en una cartell en què la protagonis­ta “mira desafiador­a i que amb la mirada ens convida a unir-nos a la festa de la Mercè”.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’alcaldessa Ada Colau destapant el cartell d’aquest any, obra de l’artista francesa Malika Favre
ANA JIMÉNEZ L’alcaldessa Ada Colau destapant el cartell d’aquest any, obra de l’artista francesa Malika Favre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain