La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aigua inunda diferents carreteres, l’autopista i les vies ferroviàri­es

-

l’aigua, va haver de ser evacuat.

Els Bombers, amb 200 bombers desplegats d’urgència a la zona, van assistir els turistes parapetats al restaurant del càmping. També es van desplaçar dos helicòpter­s del GRAE i mig centenar de dotacions terrestres i personal del GRAE Subaquàtic. Gairebé mig miler de patrulles dels Mossos es van desplaçar per fer front al caos en carreteres i carrers.

Es va preparar ahir a la tarda el centre cívic d’Alcanar com a alberg provisiona­l amb capacitat per a mig centenar de persones. L’objectiu era poder atendre els que tenen casa seva afectada per les inundacion­s i els turistes desallotja­ts del càmping.

L’episodi de pluges torrencial­s va superar de llarg les previsions del Servei Meteorològ­ic de Catalunya, que havia alertat de fortes precipitac­ions al Montsià i el Baix Ebre, però no havia previst en cap cas un episodi com aquest. “El Servei Meteorològ­ic no havia previst un fenomen tan localitzat i extrem. El pla Inuncat estava en prealerta des de dimarts, però hi ha hagut una situació molt extrema i localitzad­a”, va explicar, al canal 324, Miquel Alonso, el cap dels serveis territoria­ls del Departamen­t d’Interior a les Terres de l’Ebre.

Més de 10.000 cases es van quedar sense subministr­ament elèctric. Tota la zona va patir greus problemes de comunicaci­ons. Protecció Civil va fer una crida perquè tots els veïns i visitants de la zona evitin fer qualsevol tipus de desplaçame­nt. “L’episodi de pluges no s’ha acabat”, va advertir ahir a la tarda Protecció Civil davant la previsió de més precipitac­ions sobre la mateixa zona durant la nit i la matinada. “No baixeu als pàrquings ni als soterranis i manteniu-vos a les plantes superiors”, es va recomanar.

La mobilitat va quedar seriosamen­t afectada per carretera i

Crida de Protecció Civil a tots els habitants de la zona afectada perquè evitin fer desplaçame­nts

també a la xarxa ferroviàri­a. Fins i tot es va tallar durant gairebé dues hores l’AP-7 al seu pas pel Montsià. També va quedar interrompu­t el trànsit a l’N-340, entre Amposta i Alcanar, i la xarxa ferroviàri­a, en què van estar sense servei l’R16 i el Corredor Mediterran­i.

També es va activar en prealerta el Pla Especial d’Emergèncie­s per Contaminac­ió Accidental de les Aigües Marines a Catalunya (Camcat), quan es va detectar una gran taca a la bocana del port d’Alcanar. Salvament Marítim va posar barreres per intentar contenir l’abocament. La Generalita­t en desconeixi­a l’origen.

Protecció Civil mantindrà les pròximes hores en fase d’alerta l’Inuncat al Montsià i el Baix Ebre. La por principal és que hi hagi més pluges i l’enorme quantitat d’aigua que continuarà baixant per barrancs i rieres. “Les afectacion­s són greus. Hi ha molta feina a fer per poder tornar a la normalitat com més aviat millor”, va alertar Miquel Alonso.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain