La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enllaç de l’A-2 i l’AP-7 obre el primer dia sense peatges

- DAVID GUERRERO Castellbis­bal

Feia anys que els més suspicaços del lloc deien que l’interminab­le enllaç de l’A-2 i l’AP-7 entre el Baix Llobregat i el Vallès no el veurien obert fins que el peatge de Martorell deixés d’existir. Tenien tota la raó.

Tot i que feia uns quants mesos que era a punt per entrar en servei, no va ser fins ahir, tot just dotze hores després de l’aixecament de barreres, quan la via es va obrir a la circulació.

Els cons es van retirar i els conductors van poder estrenar un doble viaducte de gairebé un quilòmetre sobre el riu Llobregat i les vies del ferrocarri­l, des de Sant Andreu de la Barca a Castellbis­bal. El nou traçat permet connectar l’autovia amb l’autopista sense necessitat de recórrer 7,5 quilòmetre­s en sentit Barcelona que després s’han de desfer o internar-se per una comarcal malmesa, entre polígons i amb un alt índex de sinistrali­tat, per on peregrinav­en fins ara els camions per estalviar-se el peatge.

“La nova via absorbirà el trànsit que fins ara anava per carreteres locals i connectarà millor dues comarques que són el motor de l’economia catalana”, va destacar la ministra de Transports, Raquel Sánchez, sota el viaducte, on va proclamar “l’acabament d’una obra històrica” en què s’han invertit 88 milions d’euros, el doble de la quantitat per la qual va ser adjudicada inicialmen­t.

La qualificac­ió d’històrica no és cap exageració, encara que sigui poques hores després d’una fita com el final dels peatges. Quan es va idear el projecte, a començamen­ts de segle, ningú no pensava en aquest escenari, encara llunyà llavors. Les obres van començar el 2007 i es van paralitzar amb la crisi econòmica del 2010, amb més de la meitat de l’obra executada. El viaducte a mig construir sobre el riu es va convertir en un dels emblemes d’aquella època. Així va seguir quan les coses es començaven a recuperar. Llavors, unes millores per guanyar fluïdesa i seguretat van obligar a fer unes modificaci­ons en el disseny de la infraestru­ctura que ho van endarrerir tot altre cop. Fins al 2018 no es van reprendre les obres de manera definitiva i malgrat que des de l’estiu passat ja estava tot pràcticame­nt finalitzat, han passat els mesos sense obrir-la fins a fer coincidir sospitosam­ent la inauguraci­ó amb la fi dels peatges i donar la raó als malpensats.

Seguint la línia de desencalla­r qüestions històrique­s, la ministra va anunciar ahir que les properes setmanes sortirà a informació pública l’enllaç de la C-32 amb la ronda Litoral a Sant Boi. El projecte de la pota sud dels accessos a Barcelona va ser dissenyat abans dels Jocs Olímpics i fa més d’una dècada que està empantaneg­at a mig construir, cosa que provoca problemes seriosos de mobilitat als municipis del delta del Llobregat.

Tot això en un moment incert sobre els efectes que pot tenir el final dels peatges sobre la mobilitat quotidiana al voltant de les vies alliberade­s. De moment, el primer dia amb l’AP-2, AP-7, C-32 nord i C-33 sense peatges no es va registrar més trànsit de l’habitual. L’evolució s’anirà veient durant els propers dies i s’espera que comenci a marcar una tendència clara a mitjans de mes, amb l’inici de les escoles.c

L’obra començada fa 14 anys no ha entrat en servei fins que s’han aixecat les barreres a les autopistes

El traçat nou posa fi a la peregrinac­ió de milers de camions per una carretera comarcal malmesa

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Un cartell al camí del Llobregat dona fe del dia que han començat a circular els cotxes pel viaducte superior
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Un cartell al camí del Llobregat dona fe del dia que han començat a circular els cotxes pel viaducte superior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain