La Vanguardia (Català-1ª edició)

La màfia albanesa fracassa en un altre intent d’arrelar a Catalunya

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Es confisca pràcticame­nt cada dia tal quantitat de marihuana a Espanya que la rellevànci­a de les operacions policials ja no depèn del volum de plantes intervingu­des. La investigac­ió que ahir van presentar a Madrid representa­nts de la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra, les policies alemanya i albanesa i la Interpol és important pel volum de detinguts, 107 persones, de les quals una trentena continuen a la presó dos mesos després. Amb tot, sobretot és rellevant perquè el cop policial va aconseguir tallar de soca-rel un nou intent de la màfia albanesa d’arrelar a Catalunya. A més, l’operació ha suposat un cop a totes les estructure­s de l’organitzac­ió, des de la plantació, passant per la venda fins a la distribuci­ó al comprador. Van quedar, en definitiva, tocats i enfonsats.

Les xifres són igualment importants. Pràcticame­nt una tona de marihuana en brots envasats al buit, prop de 3.000 plantes en diferents horts interiors i 70.000 euros en efectiu.

El cas té dos inicis en paral·lel per part dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional, a Tarragona, fa més d’un any. Els primers van rebentar una nau amb una important plantació de marihuana. Uns albanesos es cuidaven de la collita, però el local l’havia llogat un espanyol que van descobrir, després d’examinar-li el telèfon mòbil, que tenia llogades gairebé un centenar de naus i pisos que van despertar les sospites dels investigad­ors. Van triar unes quantes adreces a l’atzar i van comprovar que en totes hi havia marihuana.

El següent pas va ser trobar un jutge que acceptés el repte d’investigar la que ja es presentava com una organitzac­ió criminal complexa, que tindria ramificaci­ons fora de Catalunya i a l’estranger.

Els Mossos, la Policia Nacional i el jutjat n. 3 de Reus abaten una organitzac­ió dedicada a la marihuana

Després d’intentar-ho amb magistrats que van mirar cap a una altra banda, el titular del jutjat número tres de Reus es va arremangar i va acceptar dirigir un cas. Per fer-ho, va crear un grup amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, que en aquell moment ja estava rere la pista d’algunes de les plantacion­s que apareixien en la llista de locals llogats.

L’organitzac­ió criminal estava liderada per un grup d’espanyols que llogaven els locals i que s’encarregav­en de la infraestru­ctura per conrear a l’interior: il·luminació, ventilació i reg. La musculatur­a, les llavors i la cura de la collita anaven a càrrec de la màfia albanesa, que exportava el total de la plantació a Berlín, des d’on es distribuïa a la resta d’Europa.

La cooperació policial institucio­nal i internacio­nal ha estat “excepciona­l”, es van felicitar ahir tots els responsabl­es policials que van presentar junts l’operació.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain