La Vanguardia (Català-1ª edició)

Congrés Internacio­nal de la Llengua Catalana

-

El Primer Congrés Internacio­nal de la Llengua Catalana es va celebrar a Barcelona a mitjans d’octubre del 1906, fruit de la iniciativa tenaç del gran lingüista mallorquí Antoni M. Alcover.

Tres mil van ser els inscrits, amb nombroses i qualificad­es representa­cions de fora i adhesions encimbella­des, com ara les de Frederic Mistral, Marcelino Menéndez y Pelayo o Johannes Fastenraht.

Aquí no es tracta de comentar la tasca tècnica que es va dur a terme durant les sessions profession­als, sinó d’evocar els actes paral·lels de caràcter protocol·lari i sobretot ciutadà.

Per a la inauguraci­ó es va triar un escenari notable com el teatre Principal. Una enorme bandera catalana cobria tot el fons de la taula presidenci­al.

Es va celebrar un gran banquet al Tibidabo. El punt de partida començava al peu del restaurant Maison Dorée, a la plaça Catalunya, on una sèrie ininterrom­puda de tramvies reservats conduïen fins al Tramvia Blau per enllaçar després amb el funicular.

Un temps assolellat i d’allò més plàcid va permetre exhibir les bondats d’aquell observator­i tan privilegia­t. Els participan­ts que venien de fora van quedar enamorats amb l’espectacle que tenien als peus. Es va procedir a descobrir una làpida commemorat­iva de l’important acte congressua­l, enriquida amb un elogi poètic de Verdaguer al Tibidabo.

Tot seguit es van deixar anar uns coloms que van arrencar els aplaudimen­ts del públic. El saló àrab del restaurant va acollir vuit-cents comensals. A l’hora de marxar, els més inquiets van refusar fer cua al funicular i van preferir una atractiva baixada per camins i senderes.

Va ser destacable l’acte al Park Güell, qualificat de garden party, amb actuacions a càrrec de banda de música, societats corals i cobles, amenitzat amb parades de venda de flors, dolces, vins i d’altres. L’ambient va ser d’allò més festiu i es va tancar amb una nombrosa participac­ió en la ballada de sardanes, que també va entusiasma­r els convertits en simples espectador­s.

Al teatre Novedades es va oferir un concert a càrrec de l’Orfeó Català, i el Saló de Cent va acollir l’acte més oficial. La clausura també es va escenifica­r al teatre Principal. El complement docte va ser la selecta Exposició Bibliogràf­ica que es va oferir al saló de festes del palau de Belles Arts.c

Va ser el primer que es va convocar: tres mil inscrits i destacades adhesions de fora

 ??  ?? El garden party celebrat al Park Güell va ser un notable èxit popular
El garden party celebrat al Park Güell va ser un notable èxit popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain