La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid retarda la relaxació de mesures fins a l’octubre i Catalunya demana prudència

La incidència baixa a tot Espanya, però només Andalusia s’aventura a obrir més

- REDACCIÓ Barcelona

Tots els indicadors covid mostren una clara baixada de la incidència, però la incertesa davant la tornada a la feina i a l’escola aconsella ser prudent. Aquesta és la màxima que han assumit la gran majoria de comunitats autònomes, començant tant per Catalunya com per Madrid. Només Andalusia s’ha desmarcat fins ara d’aquesta posició, i la Junta ja ha anunciat una relaxació de restriccio­ns que passa per ampliar horaris en l’hostaleria (fins a les 2 h) i en el lleure nocturn (fins a les 3.30 h).

Es dona el fet que la Comunitat de Madrid, tot i haver dit fa uns dies que flexibilit­zaria algunes mesures en l’hostaleria i el sector cultual, ahir va posar fre a aquesta idea. El govern d’Isabel Díaz Ayuso esperarà a finals del mes de setembre per fer canvis, un cop hagi començat el curs escolar i s’hagi tornat a la feina, després de les vacances d’estiu.

El Consell de Govern de la Comunitat de Madrid tenia previst aprovar en la reunió d’aquest dimecres una “relaxació de les mesures d’aforaments”. Però va ser la mateixa Ayuso qui va allunyar aquesta opció, i no va trigar a rebre les crítiques del gremi d’hostaleria. “Volem continuar liderant no només el missatge d’obertura, sinó de responsabi­litat individual i de no acarnissam­ent amb segons quins sectors, entre ela quals la cultura, el comerç i l’hostaleria, que han demostrat que són responsabl­es” va declarar Ayuso, i va afegir que confia que “com més aviat millor” es pugui “obrir més”.

L’objectiu és continuar ampliant aforaments en llocs públics, però amb “prudència” per les diferents variants. En l’actualitat, els aforaments són limitats –com a Catalunya– a un 50% a dins dels establimen­ts d’hostaleria i restauraci­ó, espectacle­s, locals de joc, apostes, casinos, instal·lacions esportives, gimnasos, parcs recreatius infantils i discoteque­s. En canvi, els aforaments augmenten a un 75% a l’exterior de bars i restaurant­s, comerços minoristes, centres comercials, mercats ambulants i llocs de culte.

En la línia de la prudència a l’hora de suavitzar restriccio­ns es va expressar també el conseller de Salut, Josep Maria Argimon: “Sempre m’han sentit dir que hem de donar aire, però els que necessitem aire ara som nosaltres, els profession­als sanitaris. No vulguem córrer: estem en un moment crític”. A Catalunya

La incertesa amb la tornada marca les decisions, malgrat que l’epidèmia continua baixant

hi ha encara 1.078 pacients hospitalit­zats per covid, dels quals 369 són a l’uci. La baixada d’ingressos no serà ràpida i després caldrà estabilitz­ar-la. Salut espera administra­r 2 milions de dosis de vacunes aquest setembre, la meitat de les quals a la població de 12 a 18 anys.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain