La Vanguardia (Català-1ª edició)

La queixa d’un cobai humà

La kafkiana situació d’un voluntari als assajos de la nova vacuna de Novavax

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

Jaume Martorell, de 57 anys, establert al Regne Unit des del 2014, on treballa com a enginyer de telecomuni­cacions, no s’ho va pensar. Es va presentar voluntari tan bon punt Novavax va demanar candidats per estudiar els efectes de la seva vacuna contra la covid. Per què? “Perquè algú havia de fer-ho”. No esperava un monument. Tampoc que viuria una situació kafkiana.

Aquest expert en línies ferroviàri­es i cobertura de telefonia mòbil ha rebut quatre injeccions en dues tandes, a la tardor del 2020 i la primavera passada. Dues eren les vacunes i dues més, placebos. A més, ha rebut una cinquena punció perquè forma part d’un subgrup de 400 participan­ts també vacunats contra la grip. Tots han desenvolup­at anticossos i les autoritats sanitàries els han validat el passaport de vacunació.

Aquest certificat és paper mullat a Europa. Personal de l’hospital londinenc Saint Thomas, on es fa l’estudi, va insinuar que una tercera dosi, amb una vacuna diferent, de les ja aprovades, potser aplanaria el camí per al certificat covid. Però, a banda que mèdicament això pot ser discutible, els voluntaris quedarien a partir de llavors exclosos de la investigac­ió en curs.

Tant els resultats dels assajos fets fins ara a la Gran Bretanya com a Sud-àfrica han obtin-gut resultats “esperançad­ors”. Si

Jaume Martorell ara baixés del tren, la seva pèrdua seria doble, ja que no només s’ha prestat a fer de cobai humà per a Novavax, sinó que a més participa en una altra anàlisi per estudiar possibles interaccio­ns entre aquesta vacuna i la de la grip.

L’Agència Europea del Medicament va iniciar al febrer l’avaluació del nou medicament. Encara no ha rebut la llum verda, però és una de les dues vacunes (juntament amb CVnCoV de CureVac) amb més probabilit­ats de convertir-se en la pròxima que aprovi la Unió Europea. De fet, Espanya ja n’ha comprat 2,2 milions de dosis, que començaran a lliurar-se a finals d’any.

Encàrrecs així revelen que Europa confia en el projecte Novavax. Tot i això, els que han contribuït i contribuei­xen tant al seu desenvolup­ament no han obtingut la convalidac­ió de la seva vacunació. Jaume Martorell resumeix la seva impotència amb aquesta frase: “Com s’hauria aturat el virus sense provar les vacunes?”.

“Hi ha persones –agrega– que protesten i no fan res. Jo primer faig i després protesto”. Calcula que en un any s’ha gastat una petita fortuna en tests d’antígens, ja que viatja amb freqüència per veure els pares, octogenari­s, que viuen a Badalona. “No em queixo: puc fer-ho, però aquesta no és la pregunta. La pregunta és com se’ns compensa? I, sobretot, quins controls han fet els governs per supervisar els acords dels voluntaris amb les farmacèuti­ques? Res, no han fet res”.

Què passaria si en algun assaig algú patís una greu reacció adversa? Se’n podrien rentar les mans, les empreses? Aquest enginyer mostra els documents que ell va firmar i tem que sí. Per això és tan encomiable la seva actitud. Ho tornaria a fer, ara que ho sap? “Sí. Però perquè hi ha i hi havia una pandèmia, no per fer guanyar milions a una multinacio­nal”.c

“Exerceixen cap control els governs sobre els acords entre farmacèuti­ques i voluntaris? No”

 ?? TOLGA AKMEN / AFP ?? Cartells a l’entrada del centre de vacunació del pont de Londres
TOLGA AKMEN / AFP Cartells a l’entrada del centre de vacunació del pont de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain