La Vanguardia (Català-1ª edició)

Infanteses exhibides 2.0

- José R. Ubieto

Psicoanali­sta i professor de la Universita­t Oberta de Catalunya subjectivi­tat. Cinquanta anys més tard, l’actor és incapaç de mirar directamen­t a la càmera.

Com escapolir-se d’aquesta mirada omnipresen­t i d’aquesta condició d’objecte de desig, i de vegades també de plaer sexual? No sembla fàcil, en aquests casos, dissociar la imatge pública de la vida privada, ja que la mirada no només implica un reconeixem­ent del talent, sinó un signe d’amor i de desig. Les variacions de l’humor quan arriba l’adolescènc­ia troben alleujamen­t en les addiccions, siguin sexuals, de tòxics, de joc o tecnològiq­ues. L’objecte de la addicció es converteix en la parella més fidel, la que no els abandona encara que la seva fama s’eclipsi. La infantesa ha de ser un temps d’espera, sense conclusion­s ràpides ni definitive­s, un temps per comprendre, tafanejar i equivocar-se. Quan aquest interval se suprimeix per aconseguir l’excel·lència, sorgeix el desig de ser “un com els altres” i tots els impassos que ens ensenyen aquestes històries d’estrelles precoces.

Avui tenim una novetat, els nens youtubers, tiktokers o instagrame­rs que troben la fama a les xarxes socials, amb empreses i pares que hi veuen un negoci i també la realitzaci­ó narcisista d’alguns progenitor­s que projecten en els fills l’èxit somiat i la seva passió per mirar i ser mirats. Un 81% de les criatures tenen, d’ençà que neixen, presència a les xarxes, i fins a un 3% ja tenen un compte personal abans dels 2 anys.

Encara és aviat per veure les conseqüènc­ies d’aquesta sobreexpos­ició digital, però probableme­nt no serà gaire diferent de l’anterior, ja que la lògica és la mateixa i la llosa de l’empremta digital dificulta encara més la privacitat futura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain