La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern activa el cobrament de l’impost del CO2, obligatori a partir de l’octubre

L’han de pagar 2,26 milions de vehicles, segons el padró final que s’ha publicat

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

El Govern català ha activat el procés per al cobrament de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels vehicles, un tribut creat el 2017 però que s’ha anat posposant per diverses raons. Des d’ahir fins al 15 de setembre estarà exposat per consultar el padró definitiu dels vehicles a què s’ha assignat la quota per pagar.

Fonts del Departamen­t d’Empresa van indicar que els contribuen­ts que tinguin confirmat al padró que han d’abonar l’impost ja poden fer el pagament correspone­nt en línia des de la mateixa pantalla.

No obstant això, l’obligació de fer front a aquest impost serà efectiva a partir del moment en què rebin la notificaci­ó amb la carta de pagament on es farà constar la quantitat que han d’abonar. Aquestes notificaci­ons hauran d’arribar a partir del mes d’octubre; i serà a partir de llavors quan començarà el compte enrere per pagar el tribut.

Des d’ahir, dia 1, a la seu electrònic­a de l’Agència Tributària de Catalunya ja es pot consultar el padró definitiu dels vehicles. Els usuaris poden comprovar les dades teclejant el NIF i la matrícula del cotxe (i fins i tot pagar accedint-hi amb sistemes d’identifica­ció digital). Amb tot, el gran volum de visites complicava l’accés a la pàgina.

L’impost per les emissions de CO2 s’aplica a turismes, furgonetes i motociclet­es en funció del volum de gasos que es llancin a l’atmosfera.

Segons els càlculs mitjans, la previsió és que el primer any els turismes paguin uns 35 euros, i les motos, uns 26 euros. Però les oscil·lacions de la quantitat per pagar són enormes, ja que els cotxes potents, que gastin molt combustibl­e o siguin ineficient­s energètica­ment en sortiran clarament penalitzat­s. Els vehicles que emetin menys de 120 grams

L’Executiu espera obtenir aquest any una recaptació de 65,969 milions d’euros

de CO2 per quilòmetre estaran exempts del pagament aquest primer any d’aplicació (també les furgonetes amb emissions inferiors a 160 grams de CO2 per km), mentre que a partir del 2021 pagaran el tribut aquells que depassin els 95 g/km. El sentit últim és promoure una flota més neta i donar senyals ecològics al mercat.

El tribut haurà de ser pagat aquest any per 1.650.342 contribuen­ts i 2.267.168 vehicles. El Govern català espera obtenir una recaptació de 65,969 milions d’euros, per bé que els pròxims exercicis s’elevaran entre 140 i 145 milions d’euros.

Els recursos es destinaran íntegramen­t i a parts iguals a un fons climàtic i a un fons del patrimoni natural, per tal d’emprendre accions de millora a l’entorn, la gestió dels parcs naturals, el foment del transport públic i la mobilitat racional, o a favor de les energies renovables i els vehicles nets.

Però no tots els vehicles pagaran. Estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotor­s, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzat­s a transporta­r més de 9 persones. Els vehicles amb matrícula de cotxe històric i els vehicles clàssics tenen una bonificaci­ó del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc no tributen.

A partir de l’octubre (i quan es notifiqui la quota que s’ha de pagar) els contribuen­ts podran abonar l’import mitjançant diverses fórmules de pagament: a la referida seu electrònic­a de l’Agència Tributària (ATC), trucant a l’ATC al 93 551 51 51, a les entitats financeres o a les oficines de correus.

Més detalls de pagament: les liquidacio­ns que enviï l’ATC la primera quinzena de mes s’han d’ingressar des de la data de recepció de la notificaci­ó fins al dia 20 del mes següent.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Trànsit de vehicles a Barcelona per la ronda Litoral a l’altura de la Vila Olímpica
XAVIER CERVERA Trànsit de vehicles a Barcelona per la ronda Litoral a l’altura de la Vila Olímpica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain