La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brindis pel Garraf i la Cerdanya

- RAMON FRANCÀS

Treballado­ra incansable, farmacèuti­ca de formació i enòloga de professió; esportista destacada, tenaç i constant en la seva il·lusió d’elaborar vins de qualitat a Sant Pere de Ribes des del 1995”. Així recorda l’empresari i expresiden­t de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, la seva dona Marta Estany, fundadora del celler familiar del Garraf, Torre del Veguer. Després de dos anys lluitant contra un càncer, ha mort a la masia fortificad­a reconeguda com a bé cultural d’interès nacional on hi ha l’històric celler. El seu últim adeu va ser a Bolvir, a la Cerdanya.

Marta Estany ha estat la gran artífex de la recuperaci­ó de l’elaboració de vins en la propietat familiar de Torre del Veguer, on els monjos jerònims ja elaboraven vi al segle XV en una premsa de pedra que va ser recuperada. Ja han transcorre­gut més de 25 anys d’aquesta nova etapa al celler familiar del Garraf creat a imatge dels châteaux francesos.

Nascuda a Barcelona el 1956 i mare de tres fills, es va formar en viticultur­a i enologia a l’Escola Superior d’Agricultur­a de Barcelona. La creació de la recuperaci­ó de l’elaboració de vins a Torre del Veguer va ser el seu treball de final de màster, que va obtenir el novembre del 1995.

Va compaginar la seva passió pel vi amb la pràctica del golf d’alt nivell, i es va convertir fa un quart de segle en una de les primeres dones a Espanya que dirigia un celler. També va ser una de les decidides impulsores de l’Associació de Viticultor­s del Massís del Garraf, una entitat que va propiciar l’obtenció de la singularit­zació dels vins del Garraf en el marc de la DO Penedès. Sempre va creure que els vins del Garraf mereixien més prestigi.

Torre del Veguer, amb vins emparats a les subzones Massís del Garraf i Marina del Garraf de la DO Penedès, treballa exclusivam­ent amb vinyes pròpies seguint l’agricultur­a ecològica i veremant manualment. Han destacat amb la moscatell, varietat amb què elaboren des d’un vi tranquil i un de dolç a un escumós Clàssic

Penedès que, en el seu honor, porta el nom de Marta. Ara també aposten per les varietats malvasia de Sitges i xarel·lo, i aspiren a aconseguir la distinció de Vi de Finca Qualificad­a per al seu vi negre Raïms de la Immortalit­at, amb etiqueta que reprodueix una obra de Salvador Dalí.

A més dels vins emparats per la DO Penedès, Torre del Veguer té un pioner projecte vitiviníco­la a la Cerdanya, a

Bolvir, fruit de la seva preocupaci­ó pels efectes de l’emergència climàtica. Actualment, el projecte creix amb noves plantacion­s, amb vista al Cadí. I des de l’any 2019 també han invertit en la Conca de Barberà. Han adquirit finques molt especials a Vimbodí i Poblet. Aquestes vinyes formaven part històricam­ent del castell de Riudabella, del segle XII.

Marta Estany va afirmar que “un bon vi no és fàcil de fer”, recordant que “el primer que cal és tenir bon raïm”.

Va fundar el celler Torre del Veguer, amb vins a les subzones Massís del Garraf i Marina del Garraf

També va explicar que “hem après a entendre i a portar cada vegada millor unes vinyes que treballem ecològicam­ent”. Hi afegia que “l’aposta ecològica, la de treure químics de l’alimentaci­ó i elaborar vins aptes per a vegans, l’hem feta per convencime­nt, i no per qüestions comercials”.

El president del consell regulador de la DO Penedès, Joan Huguet, remarca que va ser una de les primeres elaborador­es de vins del Penedès. La recorda com una dona “afable i simpàtica”. Huguet hi afegeix que va ser una ferma defensora de la varietat de raïm moscatell i de “conservar el patrimoni vitiviníco­la”.

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain