La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luuk de Jong: el ‘9’ inesperat

- ANÀLISI ÀLEX DELMÀS

L’últim moviment de mercat del Barça va ser tan impensat com real. Aquí va el perfil de Luuk de Jong.

Ariet pur. I ja sigui en un sistema d’un sol punta (4-3-3, 4-23-1 .... ) o en una estructura de doble davanter (3-5-2), només pot ocupar la posició d’home més avançat inalterabl­e, ja que representa un perfil molt específic alhora. Té per objectiu rematar les jugades.

És una peça que fixa rivals. D’aquells davanters que estranyame­nt se’n van a altres zones del camp i que obliga els defensors a estar pendents. Té la peculiarit­at de saber-se ubicar entre els centrals, de manera que aconseguei­x fixar-los i acostarlos alhora.

La seva especialit­at és resoldre accions de centrada. Sap coordinar la centrada amb el seu últim moviment i tira de corpulènci­a per guanyar la zona de rematada, ja sigui al pal curt o al llarg. Un 50% de les seves rematades van entre pals.

Els seus 188 centímetre­s li serveixen per ser poderós per dalt. Fins i tot en situacions de salt en pilota aturada acostuma a imposar-se. L’any passat va guanyar un 67% dels duels. Pot ser un recurs per a situacions d’emergència o en dificultat­s de sortida de pilota per descarrega­r.

No estem davant un primera espasa del gol sinó davant un golejador de gamma mitjana. El curs passat va ser un futbolista residual per a Lopetegui i va sumar sis gols. Els seus millors registres són de les temporades 2018-2019 i 2015-2016, en què va acumular 31 i 28 gols respectiva­ment.

Es limita a despenjar-se lleugerame­nt a un costat (preferible­ment a l’esquerra) per tocar ràpid. Només actua com a suport. La seva mitjana de participac­ió de la temporada passada va ser de 9,9 intervenci­ons per matx.

FORTALESES UN 9 DE PERFIL INVARIABLE:

FIXADOR

I AJUNTADOR:

MOLT BO GUANYANT ELS DOS PALS:

GRAN JOC AERI:

DEBILITATS GOLEJADOR NO TOP:

D’ASSOCIACIÓ SIMPLE:

SENSE PROFUNDITA­T:

No és un davanter que doni profundita­t. El seu joc no va gairebé mai a l’espai i, quan ho fa, no és amb la finalitat de deixar enrere la línia defensiva adversària sinó com a maniobra de distracció. A més, com que no és ràpid, els defenses no han de deixar metres per protegir-se.

NO APTE PER A L’INTERCANVI POSICIONAL:

Atesa aquesta especifici­tat així com el seu joc (pràcticame­nt no regateja), no pot permutar amb els extrems en plena jugada. En un Barça post Messi, en què la mobilitat ha de ser important, això pot ser un condiciona­nt.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain