La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cop de gràcia de Roglic

L’eslovè va atacar amb Bernal quan faltaven 60 km per al final i va acabar guanyant als llacs de Covadonga davant la inacció dels Movistar

- ROBERTO RODRÍGUEZ Barcelona

La carretera camí als llacs de Covadonga, la pujada final d’una etapa estremidor­a, va posar cada ciclista al seu lloc. A Roglic li va reservar el primer lloc, perquè l’eslovè és sens cap dubte el més fort de la cursa, el jerarca indiscutib­le d’aquesta Vuelta a Espanya. Ho va demostrar assestant el cop de gràcia el dia clau. Va marxar a roda d’Egan Bernal quan faltaven 60 quilòmetre­s per al final i es va emportar el triomf amb una de les exhibicion­s més importants de la seva carrera, potser la més gran. Roglic altre cop va córrer a l’atac i va prendre riscos en moments importants. I va triomfar. Perdre el Tour de França del 2020 contra Pogacar la penúltima etapa l’ha transforma­t en un corredor menys prudent. Ja no pensa a guanyar per la mínima. Ara, si pot, arrossega.

I això va fer als llacs de Covadonga. La resta de l’escamot haurà de barallar-se ara pels altres llocs del podi. Incomprens­ible va ser el paper dels Movistar, la poca valentia dels quals els va fer conservar les posicions, a canvi de deixar d’optar ja al triomf final. Encara que en la seva inacció van poder arribar a perdre el segon lloc d’Enric Mas si Bahrain no hagués fet la feina que ells no van voler i si a Egan Bernal, company de viatge de Roglic, no li haguessin fallat les forces a la part final de la pujada als llacs.

El colombià d’Ineos sí que va fer el que s’esperava d’ell. Quan faltaven 60 quilòmetre­s, va mostrar la seva categoria d’enorme ciclista i va deixar anar un fort atac al segon pas de la collada Llomena. Volia tornar a ficar-se en cursa per optar al podi i no li va importar emportar-se Roglic a roda. Miguel Ángel López va fer la temptativa també, però va decidir quedar-se al costat d’Enric Mas, a qui la pluja i el fred havien tenallat. “No vaig pensar en res. Em vaig dir ‘vaig amb ell, és una cursa’, no ho vaig pensar. Quedava molt, però ha estat un gran espectacle”, va assegurar Roglic.

Els dos escapats van ampliar el forat fins als dos minuts mentre Bahrain, que defensava les opcions de podi de Jake Haig, va intentar que la distància no fos insalvable als peus dels llacs. Res no es va saber dels Movistar, que no van col·laborar mai per reduir distàncies.

A l’ascensió definitiva, Roglic va imposar un ritme frenètic i va despenjar el colombià a falta de 7,5 quilòmetre­s. “No vaig decidir atacar, vaig intentar pujar al més ràpid possible i hi ha hagut un punt en què Egan no ha pogut seguir. Ha estat la meva millor etapa en aquests tres anys, l’he gaudit molt”, va assegurar.

Per darrere, Supermán Lopez i Enric Mas es van moure molt tard i sense les forces necessàrie­s, però va ser suficient per caçar un Bernal descompost i salvar els mobles.

Encara queda Vuelta a Espanya per continuar veient espectacle, però l’avantatge de Roglic sembla realment insalvable, sobretot perquè Enric Mas no sembla ara mateix rival per a l’eslovè. Els Movistar hauran de defensar ara el que tenen, que no és poc, ja que no tenen gaire a guanyar.c

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? Primoz Roglic va adornar amb el seu nom el fastuós palmarès dels llacs de Covadonga
MANUEL BRUQUE / EFE Primoz Roglic va adornar amb el seu nom el fastuós palmarès dels llacs de Covadonga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain