La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu planteja apujar el salari mínim entre 12 i 19 euros aquest any

L’increment de l’SMI seguiria amb 31 euros addicional­s el 2022 i el 2023

- JAUME MASDEU Madrid

Hi haurà augment del salari mínim interprofe­ssional (SMI) aquest any i els dos següents. Després de mesos de tensió interna en la coalició governant, les últimes dades econòmique­s, clarament positives, han vençut les reticèncie­s de la part socialista que mantenien des de gener el fre posat a les insistents peticions de Podem. Així va exposar l’Executiu el seu pla d’incrementa­r l’SMI en la reunió amb els agents socials d’ahir. El salari mínim augmentarà tot i que encara hi ha discrepànc­ies en les xifres.

El Govern planteja una pujada d’entre 12 i 19 euros per aquest any, i posteriorm­ent un augment de 31 euros tant el 2022 com el 2023. Segons els sindicats, es va parlar d’un increment de 15 euros per al 2021. En canvi, des del Ministeri de Treball es nega que es fixessin xifres i continuen jugant amb la forquilla d’un increment d’entre 12 i 19 euros per al 2021, com va recomanar la comissió d’experts. Treball manté un punt d’ambigüitat en la xifra per facilitar la negociació final.

En tot cas, el dossier s’accelera. Si ahir al matí el president del Govern central, Pedro Sánchez, anunciava una pujada “immediata” de l’SMI per a aquest any, poc després es reunia la taula de diàleg en què van participar el Ministeri de Treball, CC.OO., la UGT, la CEOE i Cepyme. La versió oficial del ministeri és que es tractava d’escoltar els agents socials, encara que a la tarda la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va afegir que esperava que en la pròxima reunió convocada per a dilluns vinent s’arribaria a un acord. “Una reunió més i la decisió es pren”, va dir amb fermesa la vicepresid­enta a Onda Cero. És a dir, que el Govern central vol que tot vagi ràpid, ràpid.

Per aconseguir-ho, segur que l’Executiu pressionar­à a fons. El que està en joc és un dels seus compromiso­s electorals, arribar al final de la legislatur­a amb un augment de l’SMI fins al 60% del salari mitjà. Si la pandèmia va forçar una frenada en les seves intencions d’augment, ara les bones dades sobre la recuperaci­ó econòmica, incloent-hi els de l’atur registrat que es coneixeran aquest matí, i que mostren una disminució de l’atur, permeten rellançar els plans.

Almenys, això és el que vol l’Executiu, perquè es mantenen obertes les reticèncie­s tant dels sindicats com de la patronal. Per a uns, CC.OO. i la UGT, és insuficien­t el que es planteja, mentre que per a altres, la CEOE, no és el moment oportú.

El vicesecret­ari general de Política Sindical de la UGT, Mariano Hoya, va dir que es quedava amb un gust agredolç perquè l’increment plantejat el troba insuficien­t: “No hi ha cap raó, com argumenten les empreses, per no augmentar l’SMI. A Europa, tots els països menys Estònia i Grècia l’han augmentat. El Govern central ha de ser més valent i apujar més l’SMI d’una manera suficient i digna”.

Per la seva part, CC.OO. també considera que l’augment proposat queda curt, especialme­nt tenint en compte “el creixement que s’està produint al nostre país, que és el creixement més gran dels darrers anys, i d’altra banda la inflació, que s’està disparant amb uns percentatg­es molt alts”, segons va manifestar Mari Cruz Vicente, de CC.OO.

A l’altre extrem se situa la CEOE, amb el seu president, Antonio Garamendi, qualifican­t la proposta d’aquest augment de “bastant populista”. “A qui no li agradaria que els salaris pugin? Jo soc el primer que dic que ho hauríem de fer. Però pensem que no és el moment perquè venim d’un any i mig horrible”, va dir Garamendi a Telecinco. Si aquest és el plantejame­nt de fons de la CEOE, el tàctic el va exposar la seva directora de relacions laborals, Rosa Santos, en considerar que a la proposta del Govern central li falta concreció, perquè no és una xifra tancada, i això planteja dificultat­s per sotmetre-la a consulta en les organitzac­ions empresaria­ls.

Per part del Govern espanyol, en la reunió de la taula de dià

Els sindicats consideren la proposta insuficien­t i Garamendi, “bastant populista”

El Govern central diu que no ha exposat xifres i que la decisió final es prendrà en la reunió de dilluns

leg d’ahir va participar el secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, que va subratllar que no havien proposat cap xifra i que partien del dictamen del comitè d’experts. A partir d’aquí, Pérez Rey va destacar la necessitat d’aquest augment perquè “totes les dades empenyen perquè els més febles no es quedin fora de la recuperaci­ó”. També va afegir que “la pujada de l’SMI és la història d’un èxit. Per primer cop, les dones i els joves han recuperat poder adquisitiu i hem de continuar treballant perquè així sigui”, apuntant a l’objectiu que el salari mínim interprofe­ssional arribi al 60% del salari mitjà el 2023.

Respecte a les reticèncie­s de la patronal, la vicepresid­enta Díaz els va respondre que els empresaris haurien de justificar per què en la negociació dels convenis col·lectius estan assumint augments salarials d’entre un 1,5% i un 1,8%, i en canvi s’oposen a l’increment dels sous dels treballado­rs amb menys renda.c

 ??  ?? La ministra Díaz, ahir amb el president d’Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, el líder de CC.OO, Unai Sordo, i el ministre Escrivá
La ministra Díaz, ahir amb el president d’Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, el líder de CC.OO, Unai Sordo, i el ministre Escrivá
 ?? JESÚS HELLÍN / EP ??
JESÚS HELLÍN / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain