La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les matriculac­ions de vehicles cauen un 29% a l’agost

- REDACCIÓ Barcelona

Les matriculac­ions de turismes i totterreny­s a Espanya es van situar en 47.584 unitats el mes d’agost passat, la qual cosa suposa una disminució del 28,9% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, mentre que, respecte al 2019, la caiguda va ser del 36%.

D’aquesta manera, l’agost es converteix en el primer mes, després de l’esclat de la pandèmia, que registra menys matriculac­ions comparat amb el mateix període de l’any anterior, segons dades de les associacio­ns de fabricants (Anfac), concession­aris (Faconauto) i venedors (Ganvam).

Només l’agost del 2011 i del 2013 es van apuntar menys vendes que el mes passat. L’acumulat de l’any registra, comparat amb el mateix període del 2020, una pujada del 12%, fins a les 588.314 unitats. En canvi, comparat amb els vuit primers mesos del 2019, les vendes acumulades de turismes i totterreny­s cauen un 33%.

Des d’Anfac van destacar que encara que l’agost “no és un mes en què es facin grans volums de venda de vehicles, la caiguda registrada és molt important i ens remet a dades només vistes en l’anterior crisi econòmica”.

“Aquesta reducció respon en part a la caiguda de la producció per l’escassetat de microxips, que està parant les fàbriques de cotxes de tot el món, però també a la situació derivada de la pandèmia”, van subratllar.

A Faconauto van destacar que l’estiu “no ha servit per veure un canvi de tendència en el mercat de l’automoció, que es manté en nivells raquítics principalm­ent perquè no hi ha prou cotxes per atendre la demanda”.

“De cara a l’últim tram de l’any preveiem que aquest problema es mantingui i, afegit a la incertesa que senten els consumidor­s, ens situa en un escenari pitjor de vendes del que prevèiem a l’inici”. La recuperaci­ó de vendes, van continuar, s’espera per a l’any que ve, quan preveuen més d’un milió d’entregues.

Per canals, el particular va tancar l’agost amb un volum de 26.084 unitats, un 30,7% de disminució interanual, mentre que en l’acumulat la baixada va ser del 9,7% amb 236.729 unitats. A més, les empreses van adquirir 17.673 automòbils el vuitè mes de l’any, un 27,1% menys, i 215.654 unitats des de gener, un 16,8% de creixement.

Les matriculac­ions en el canal de lloguer van ser de 3.827 unitats el mes passat, cosa que suposa una caiguda del 23,9%, mentre que les entregues en l’acumulat de l’exercici fins a l’agost es van situar en 135.931 unitats, un 74,8% més.c

L’escassetat de xips frena la producció i les entregues de cotxes, destaquen els fabricants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain