La Vanguardia (Català-1ª edició)

La governador­a investigar­à per què no es van activar abans les alertes a Nova York

-

vuit centímetre­s, gairebé el doble que fa onze dies.“Va caure amb molta força, hi ha molts habitatges inundats”, va assenyalar en Theo, resident a Brooklyn, una de les zones més castigades, que aquest dijous es va poder desplaçar a Manhattan per treballar. “M’ha costat el meu temps, però hi he arribat”, va dir.

“Vaig pensar que no en sortiria amb vida, em vaig espantar”, va intervenir un veí de l’Upper West Side. “Vaig venir amb cotxe des de Queens i no havia vist mai una cosa igual”, va afegir. Cadascú explica la pel·lícula com la veu. “Me’n vaig anar a dormir d’hora i no em vaig assabentar de res”, va comentar una dona, aliena a la mala estona que van patir quantitat de residents a la seva mateixa ciutat.

Els conductors dels autobusos públics van ser elogiats per l’esforç i el risc que van assumir per fer rescats.

Com si no s’hagués après la lliçó del Sandy ,laGranPoma­va tornar a patir el que tots consideren que és l’impacte del canvi climàtic. En aquesta ocasió, fins i tot, hi va haver un nivell d’alerta molt superior. Es va veure arribar. Aquesta vegada, per contra, hi havia previsió de fortes pluges, però no se’ls va donar el sentit d’emergència.

“No sabíem que la passada nit, entre les 20,50 h i les 21,50 h, el cel s’obriria literalmen­t i ens portaria un nivell d’aigua de les cascades del Niàgara als carrers de Nova York. Podríem haver anticipat això? És el que vull saber”, va plantejar un pèl a la defensiva la governador­a Hochul.

“Hauríem d’haver tancat abans el metro?”, va insistir davant la seva primera crisi, després d’assumir el poder el passat 24 d’agost.

“Cal entendre que molts viatgers estaven al metro. Si l’haguéssim tancat, els hauríem deixat atrapats. No era una opció. Però vull avaluar perquè no vam frenar l’entrada de nous passatgers quan havia de ser una operació d’evacuació”, va afegir.

L’alcalde Bill de Blasio va remarcar que “les coses aniran a pitjor en cada una d’aquestes situacions”. Els informes que van rebre dimecres al matí preveien una quantitat d’aigua “assumible” en el còmput de la jornada. “El problema rau en què això es va transforma­r en l’hora de pluja més gran en la història de Nova York, sense pràcticame­nt ni un avís. Aquesta és una crida a actuar amb rapidesa”, va recalcar.

Hochul va indicar que del Sandy es va aprendre que calia reforçar les proteccion­s costaneres. “On tenim ara la nostra vulnerabil­itat és als nostres carrers. El sistema de drenatge no funciona, l’aigua no se’n va i arriba no només a les carreteres, sinó que troba la seva via per penetrar al metro”, va dir. Va assegurar que s’invertirà en infraestru­ctures i que el president Joe Biden li havia promès col·laborar. “La nació és aquí per ajudar”, va prometre Biden. Nova York, la ciutat dels gratacels de vertigen milionari, té un clot.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain