La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els intents de suïcidi pugen un 200% entre les noies de 12 a 18 anys

La falta de vida extraescol­ar, clau en l’empitjoram­ent de la salut mental juvenil

- IGNACIO OROVIO Barcelona

Noia, de 12 a 18 anys, víctima de bullying o altres menes d’assetjamen­t, privada de les seves activitats extraescol­ars habituals. Aquest és el perfil que ha engrossit l’últim any les xifres de les temptative­s de suïcidi a Catalunya: entre el setembre del 2020 i el març del 2021, aquesta estadístic­a va créixer un 200%. En aquest període hi va haver al voltant d’un centenar de casos al mes entre aquest perfil de joves, quan habitualme­nt se situaven entre 40 i 50, segons dades de Diego Palao, director de Salut Mental de l’hospital Parc Taulí de Sabadell i professor de Psiquiatri­a a la Universita­t Autònoma de Barcelona. En els nois d’aquesta edat hi va haver un increment lleu.

Aquestes xifres contribuei­xen en bona mesura que les globals de suïcidi, entre temptative­s i consumats, hagin crescut un 83,82% del juliol del 2020 al juliol del 2021, segons dades de la conselleri­a de Salut que no s’han fet públiques. També van créixer les consultes per trastorns d’ansietat: un 28,64% en aquest mateix període, tot i que amb pics els mesos d’abril, maig i juny del 2020, que van arribar a doblar les xifres habituals en algun.

“Aquest increment del 200% es manté entre el setembre del 2020 i el març, però vam observar una pausa el mes de desembre”, detalla Palao. “Parlem dels casos que arriben a urgències, i el normal és que arribin, però podrien ser-ne més”, prosseguei­x. “Són dades que encara no s’han estudiat científica­ment. Tenim hipòtesi partint del que ens expliquen les noies. En algun cas concret es produeix en joves molt estudioses i autoexigen­ts, normalment carregades d’activitats extraescol­ars, la vida de les quals es redueix a partir de cert moment a anar de casa a l’escola i viceversa, amb l’exigència escolar i en alguns casos algun tipus d’assetjamen­t, però sense les extraescol­ars, a causa de la pandèmia”, analitza Palao.

En el mateix sentit, Anna Plaza, psiquiatra i coordinado­ra del programa d’intervenci­ó en crisi i prevenció del suïcidi del Centre Psicoteràp­ia Barcelona, abunda que “les conseqüènc­ies d’aquests factors d’estrès entre els nens i joves de comunitats racialment i ètnicament minoritàri­es i de baixos ingressos poden ser especialme­nt greus. El tancament en el primer temps de pandèmia d’institucio­ns educatives a tots

Però la convivènci­a familiar obligada i intensa pot ser un factor en contra. “Hi ha famílies tòxiques en què el malalt mental se sent una càrrega, i la salut emocional ha quedat arraconada durant mesos”, apunta Tiana.

“La pandèmia també ha causat una exacerbaci­ó dels conflictes familiars, que és un desencaden­ant del suïcidi infantil, també s’ha incrementa­t la violència domèstica de la qual molts nens són espectador­s i s’han incrementa­t els abusos a la infantesa”, afegeix Plaza.

Què cal fer? Per Tiana, és essencial que s’aposti per la teràpia més que per la medicació. “En edats tan joves començar a medicar no soluciona res, no pots embotir un jove d’antipsicòt­ics per evitar que se suïcidi, perquè això li impedirà relacionar-se, veure els amics, estudiar o fer esport. El problema persistirà. “Hem de fer les anàlisis correctes del cost/benefici: és molt més car un ingrés que una teràpia”, afegeix.

Palao, Tiana i Plaza coincideix­en a l’hora de definir aquesta època com “la tempesta perfecta” contra la salut mental. Aïllament, accés més difícil a recursos sanitaris, impacte econòmic, incerteses de futur... Tot això “són, per ells mateixos, factors de risc perquè desencaden­en depressió, ansietat i un increment de l’ús de substàncie­s”, exposa Plaza. “Es podria sumar –afegeix– el constant flux de notícies que sovint pot ser aclaparado­r i que pot tenir implicacio­ns sobre la salut mental”. “Una altra cosa que hem de tractar és la informació que transmetem sobre la salut mental”, intervé Palao, “perquè s’associa a anomalia o debilitat i no és una malaltia com qualsevol altra, però la gent no arriba a demanar atenció perquè no l’identifica com un problema”.

Catalunya disposa des del 2015 del Codi Risc Suïcidi (CRS), un programa especialit­zat tant per al pre com per al postsuïcid­i. Estableix l’obligació de visitar el superviven­t d’un intent abans de 72 hores si és menor i abans d’una setmana si és adult. Abans, es visitava un 20% dels superviven­ts, avui és un 90%. No és una dada neutra, perquè entre un 15% i un 20% ho reintenten. Un intent multiplica per 16 les possibilit­ats de tornar a intentar-ho.

A més, està a punt d’aprovar-se el Pla de Prevenció del Suïcidi 2021-2025, que preveu sumar 150 psicòlegs als centres d’atenció primària, amb 80 milions d’euros més per a salut mental, així com 52 equips per a intervenci­ó domiciliàr­ia i 10 equip especialit­zats en joves.c

El fort increment de casos que van arribar a Urgències va ser entre el setembre del 2020 i el març del 2021

 ??  ?? La “tempesta perfecta” contra la salut mental, segons els especialis­tes: aïllament, accés més difícil a recursos sanitaris, impacte econòmic i incertesa
La “tempesta perfecta” contra la salut mental, segons els especialis­tes: aïllament, accés més difícil a recursos sanitaris, impacte econòmic i incertesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain