La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació impulsa els ‘fotomatons emocionals’

El pla de salut mental també inclou una enquesta als alumnes

- CARINA FARRERAS Barcelona

Fa dos cursos que els professors ho adverteixe­n: la pandèmia està desenvolup­ant patologies en nens i adolescent­s, malestars, sense gaire soroll que es van arrossegan­t mes rere mes, que de la mateixa manera que poden ser transitori­s, poden brollar de sobte en forma de malaltia. En aquest sentit, les escoles són un radar important i els docents demanen de millorar la coordinaci­ó entre el sistema escolar i el de salut per derivar els serveis psicològic­s als alumnes que presenten símptomes. Un sistema amb un procés reglat més àgil i intens, que doni resposta ràpida a les necessitat­s.

Per a aquest curs, el Departamen­t d’Educació ha impulsat un pla d’avaluació de la salut mental, mitjançant una enquesta, i la creació d’uns fotomatons emocionals que ajudin els joves a expressar les seves emocions, mentre disparen les alarmes si es detecten indicis de risc.

El primer trimestre del curs es passarà una enquesta a tots els alumnes, a partir de 5è de Primaria (11 anys) i fins almenys 4t de l’ESO, que avaluarà la salut emocional i detectarà signes d’alerta.

El gener del 2021, el departamen­t crearà, en espais freqüentat­s, com ara centres cívics o el pati d’escoles, una mena d’instal·lacions petites a tall de fotomaton per incentivar a expressar els sentiments, un element de protecció en salut mental. Per això utilitzarà el llenguatge propi dels més joves, acostumats a veure aplicacion­s com a TikTok.

Els espais estaran condiciona­ts amb certa privacitat i contindran una pantalla en què s’oferirà, en format vídeo, el testimoni real d’un jove que revela amb el relat d’una anècdota les seves impression­s sobre una situació problemàti­ca. Com el dia en què es va atabalar perquè estava en un espai amb molta gent. La idea és que el jove que rep les imatges del vídeo

La idea és que els joves expressin les emocions veient i gravant vídeos amb les seves impression­s

respongui gravant una altra comunicaci­ó, que al seu torn desperti l’interès d’altres joves.

Mitjançant sistemes d’intel·ligència artificial saltarà una alarma que detecti paraules clau que poden correspond­re a situacions de risc.

Educació mantindrà també els 3.500 profession­als que van servir de suport als centres educatius durant el curs passat, docents i personal educatiu general que van atendre els alumnes en centres de màxima complexita­t. Aquest curs es contractar­an 101 profession­als més.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els fotomatons seran als patis de les escoles
XAVIER CERVERA Els fotomatons seran als patis de les escoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain