La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els esplendoro­sos 40 de Beyoncé

L’artista fa anys demà gaudint de l’èxit i la família

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ Barcelona

Beyoncé bufarà demà les espelmes del pastís del seu 40è aniversari còmodament instal·lada a l’olimp de les superestre­lles i convertida en una de les artistes més exitoses del món. En el terreny personal, té una bonica família nombrosa amb el raper Jay-Z (51), amb qui forma una de les parelles més poderoses de la indústria musical, tant que la mítica joieria Tiffany & Co els ha contractat per fer un gir radical a la seva imatge de marca.

L’artista nascuda com a Giselle Knowles-Carter i coronada com a Queen B va començar a cantar als 4 anys i no hi havia concurs musical a Houston –la seva ciutat natal– a què no es presentés. Als 9 va entrar a la indústria musical, quan es va unir a Girls Time, un grup de r&b. El seu pare va deixar la feina de venedor per convertir-la a ella, a la seva germana Solange i a les seves dues companyes en famoses.

L’estrella va començar a cantar als 4 anys, va triomfar amb el grup de noies Destiny’s Child i té una fortuna personal de 370 milions d’euros

Tan segur estava del talent de les seves filles que va contractar un coreògraf i professor de veu que va arribar a viure sobre el garatge de la casa familiar.

Van canviar el nom del grup per Destiny’s Child i el 1997 van fitxar per Colúmbia i van llançar el seu primer single, Killing time ,queva ser banda sonora de Men in black. El seu primer àlbum, amb el nom del grup, va sortir el 1998. Després de la marxa de la Solange, el quartet va quedar reduït a Beyoncé, Kelly Rowland i Michelle Williams. Quan eren a dalt de tot, Beyoncé va llançar, el 2003, el seu primer àlbum en solitari. Va aconseguir cinc Grammys.

Quinze anys després es convertia en la primera dona negra que encapçalav­a el cartell del festival de Coachella i la seva actuació va ser la més vista fins aquell moment a YouTube. Beyoncé també ha picotejat al cinema i ha participat en pel·lícules com ara Austin Powers o Dreamgirls. També va dirigir el seu propi documental, Homecoming, que va guanyar un Grammy a millor pel·lícula musical i que recull la seva mítica actuació a Coachella. És tota una catarsi personal sobre un escenari que mostra un autèntic discurs de raça, gènere i classe. “No pots ser allò que no pots veure”, reflexiona, per exemple, sobre la necessitat que hi hagi models femenins i de diversitat racial en tots els àmbits.

Beyoncé ha tocat els aspectes més importants de la seva vida amb les cançons, que ha convertit en un diari musical que reflecteix la seva ideologia i les seves vivènDes cies. de Lemonade (2016), no ha tret cap àlbum d’estudi, però el seu imperi està valorat en 440 milions de dòlars i és la número 73 a la llista de Forbes de dones fetes a si mateixes més riques dels Estats Units del 2021.

Fa uns dies llançava amb Adidas IVY Park Rodeo, la seva última col·lecció conjunta de roba d’inspiració esportiva, després d’una línia de banyadors.

Beyoncé és una icona i una indústria en si mateixa. Però la seva unió amb el raper Jay Z (Shawn Carter) ha multiplica­t la projecció. D’aquí la campanya que acaben de firmar per a Tiffany emulant l’actriu Audrey Hepburn i el pintor Jean-Michel Basquiat.

 ?? JOEL C RYAN / GTRES ?? Beyoncé a l’estrena d’El rei lleó el 2019. La cantant posa veu a la Nala
Beyoncé i Jay Z són imatge de la firma de joieria Tiffany & Co
Els cantants, caracterit­zats com a Barbie i Ken, amb la seva filla gran, Blue Ivy
JOEL C RYAN / GTRES Beyoncé a l’estrena d’El rei lleó el 2019. La cantant posa veu a la Nala Beyoncé i Jay Z són imatge de la firma de joieria Tiffany & Co Els cantants, caracterit­zats com a Barbie i Ken, amb la seva filla gran, Blue Ivy
 ?? TIFFANY'S ??
TIFFANY'S
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain