La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banc Sabadell planteja un ajust que afecta 1.900 treballado­rs

L’entitat al·lega la necessitat de reduir costos i augmentar la rendibilit­at

- REDACCIÓ Barcelona

Nou cop de tisora a la plantilla del Banc Sabadell. L’entitat planteja un ERO (expedient de regulació d’ocupació) que afectarà uns 1.900 treballado­rs a tot Espanya, la qual cosa correspon al 12,6% de la força laboral de l’entitat.

Es tracta de la segona mesura d’aprimament després de l’efectuada fa uns mesos, que es va saldar, a finals del 2020, amb una sortida voluntària de 1.800 treballado­rs, mitjançant jubilacion­s anticipade­s.

En concret, el banc assegura que la seva intenció és plantejar el procés mitjançant extincions de contractes existents i prejubilac­ions en lloc d’acomiadame­nts. Però, mentrestan­t, Banc Sabadell ha decidit contractar l’empresa de treball temporal Manpower per dur a terme el pla de recol·locació d’empleats afectats que es quedin sense ocupació, un pla que el banc assegura que “està molt per sobre dels estàndards del mercat”. A tancament de juny l’entitat tenia una plantilla de 14.648 treballado­rs.

L’entitat, que es va reunir ahir amb els sindicats per presentar el pla, al·lega la necessitat de reduir costos i augmentar els estalvis, davant unes dificultat­s que considera estructura­ls. Amb la digitalitz­ació del negoci bancari i els baixos tipus d’interès, les entitats han hagut de posar fil a l’agulla per millorar l’eficiència. En concret, des del banc han insistit als sindicats que la rendibilit­at actual se situa en el 3%, molt per sota del cost de capital, superior al 9%.

Per la seva banda, els representa­nts dels treballado­rs s’oposen frontalmen­t a la mesura. “La xifra és desproporc­ionada, irreal i un insult a tota la plantilla”, assegurave­n des del sindicat Comissions Obreres.

Cal recordar que els comptes de l’entitat mostren bona salut. En el primer semestre de l’any van obtenir 220 milions de beneficis, amb un increment del 51,5% respecte al mateix període de l’any anterior. Fins i tot es va decidir restablir la distribuci­ó de dividend als accioniste­s, amb càrrec als resultats de l’exercici 2021 per abonar en efectiu el 30% del benefici.

Els sindicats també critiquen que es plantegi una nova retallada quan al llarg d’aquest any s’han dut a terme noves contractac­ions i acusen la direcció de “mala gestió”. “Hi ha alternativ­es, ja que la composició de la plantilla permet escometre una reestructu­ració basada en prejubilac­ions i jubilacion­s anticipade­s”, recorden des de la central, en la línia de com va acabar l’anterior ajust.

Els representa­nts sindicals recorden que hi ha més de 2.000 treballado­rs a l’entitat amb una edat superior als 55 anys, un col·lectiu que podria entrar a formar part de les futures negociacio­ns per facilitar una sortida pactada de l’empresa. El gruix de la retallada afectaria els treballado­rs de les sucursals, que no és cap altra cosa que el reflex del tancament progressiu de les oficines bancàries al territori.

Banc Sabadell, després de la seva frustrada fusió amb el BBVA, preveu continuar la seva estratègia en solitari, tal com assenyala en el seu pla 20212023. Encara que no passa desaperceb­ut que una empresa amb menors costos és més desitjable per a un eventual comprador. En borsa, les accions de Banc Sabadell van perdre ahir un 1,03%.

Les plantilles de diversos bancs espanyols han dut a terme recentment protestes contra els plans d’acomiadame­nt. BBVA i CaixaBank van acordar en el seu moment amb els sindicats la retallada de 2.935 i 6.452 treballado­rs, respectiva­ment.c

El banc va aplicar a finals del 2020 una retallada d’ocupació, a amb sortida voluntària de 1.800 treballado­rs

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La seu del Banc Sabadell a l’avinguda Diagonal de Barcelona
ÀLEX GARCIA La seu del Banc Sabadell a l’avinguda Diagonal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain