La Vanguardia (Català-1ª edició)

Governar o quedar bé

-

Ser president d’un govern no és una feina senzilla. En moltes ocasions és prioritza la temptació populista de dir el que queda millor de cara a la galeria abans que defensar el que realment li convé al país. Segurament Jordi Pujol es podia haver evitat el desgast que CiU donés suport al Congrés al PSOE i al PP en els seus moments més difícils, però va entendre que era el que havia de fer. O Felipe González es podia haver estalviat fer el referèndum per demanar el mantenimen­t d’Espanya a l’OTAN, però va acabar fent-ho per responsabi­litat.

Pere Aragonès, en canvi, va optar ahir pel camí més fàcil que era sortir de l’acord assolit l’agost entre el seu govern i Aena per ampliar l’aeroport del Prat. Aquell pacte assegurava la inversió de 1.700 milions per a l’aeròdrom i deixava en l’aire concretar en un futur la controvert­ida extensió de la tercera pista que afectaria la zona protegida del delta. És a dir, les dues parts acordaven assegurar la inversió i deixar per als propers mesos la discussió exacta de l’impacte ambiental que podria tenir la mesura. A més, com cal recordar, la Comissió Europea serà qui prendrà l’última decisió després de rebre el pertinent informe del Govern espanyol sobre la prolongaci­ó de la pista.

El procés passa perquè aquest projecte s’aprovi en Consell de Ministres i en la fase de tramitació posterior es produeixi la consegüent negociació entre els dos governs. El de Catalunya, per exemple, defensa fer més curta la pista perquè afecti menys la zona protegida i el d’Espanya està disposat a oferir “compensaci­ons mediambien­tals” per al Prat. Però aquest debat encara no havia començat. Aragonès devia entendre ahir que Aena hauria de renunciar ja a l’ampliació i es va deslligar de l’acord que havia signat el seu vicepresid­ent Jordi Puigneró a l’agost.

Per això, la declaració d’Aragonès obre a més una crisi dins del Govern. A JxCat ahir ningú no entenia res. Segurament la jornada de convivènci­a que els membres del Govern inicien avui a la Vall d’en

Bas arriba en el millor moment. Que reflexioni­n a gust però va bé recordarlo­s que governar de vegades és incompatib­le amb voler quedar sempre bé.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain