La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una antena europea a Kabul

La UE vol reobrir l’oficina a l’Afganistan i tenir línia directa amb els talibans

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Amb condicions i sense formalisme­s però la Unió Europea està disposada a parlar amb el règim talibà instal·lat a Kabul després de gairebé vint anys de presència internacio­nal.

Així ho van manifestar ahir els ministres d’Exteriors europeus, en la primera reunió des de la retirada de l’Afganistan. Entre els arguments i objectius citats, la necessitat de parlar amb Kabul per prosseguir l’evacuació de ciutadans europeus i col·laboradors afganesos, la urgència per reprendre l’ajuda al poble afganès i, també, no perdre terreny davant la Xina i Rússia, que a diferència dels Estats Units i la Unió Europea no han tancat les representa­cions diplomàtiq­ues al país.

“Hem de tractar amb el nou govern de l’Afganistan, però això no significa reconeixem­ent, és una qüestió operativa”, va matisar l’alt representa­nt de Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, després del debat informal celebrat pels ministres europeus a Brdo (Eslovènia). “Si es compleixen les condicions de seguretat –va explicar Borrell– coordinare­m els nostres contactes amb els talibans, i això inclou tenir una presència conjunta de la Unió Europea a Kabul”.

No es pensa a reobrir la delegació europea al màxim nivell de representa­ció sinó a habilitar una oficina que faci d’“antena” amb el nou govern i tingui capacitat d’interlocuc­ió directa per, en primer lloc, reactivar l’evacuació de nacionals europeus i excol·laboradors afganesos. En el passat, Alemanya, França i la mateixa Unió Europea han mantingut converses directes amb els talibans en el marc de les negociacio­ns internes afganeses a Doha (Qatar).

Evitable o no, tots reconeixen que l’evacuació occidental de Kabul va ser un absolut caos. Ara del que es tracta és d’evitar que la caiguda de l’Afganistan en mans del règim talibà es tradueixi en una catàstrofe humanitàri­a que desestabil­itzi el país i la regió, i que acabi trucant a les portes d’Europa en forma d’una crisi de refugiats o un empitjoram­ent de la situació de seguretat.

Els ministres europeus van pactar cinc condicions que determinar­an el grau de col·laboració amb els talibans: evitar que el país es converteix­i en una base del terrorisme internacio­nal, respecte als drets humans –i en particular els de la dona– així com la llibertat de premsa, la creació d’un govern de transició “inclusiu” mitjançant negociació amb les diferents forces polítiques, accés lliure a l’ajuda humanitàri­a i compliment de la promesa de deixar sortir als ciutadans en risc, d’acord amb el que han decidit les Nacions Unides. “Hem sentit comentaris molt moderats en els últims dies però jutjarem els talibans per les seves accions, no per les seves paraules”, va declarar el ministre alemany d’Exteriors, Heiko Maas. Depèn d’ells, va afegir, com de ràpid comencin a tornar a arribar els ajuts al desenvolup­ament, que a diferència de l’assistènci­a humanitàri­a, que ja s’ha augmentat, sí que estan subjectes a criteris polítics.

Actualment estan suspesos però la Unió Europea ha assignat 1.200 milions d’euros per al període 2021-2024 per ajudar al desenvolup­ament del país centreasià­tic.

Els ministres europeus van instar a col·laborar i augmentar el suport als països veïns de l’Afganistan per evitar una crisi que afecti tota la regió.

Aquesta nova “plataforma política de cooperació regional” hauria de servir per tractar assumptes com els fluxos de persones des de l’Afganistan, la prevenció del terrorisme i la lluita contra el crim organitzat.

La cooperació també hauria de permetre “frenar qualsevol futur flux migratori cap al bloc”, va afegir Anze Logar, el ministre d’Exteriors d’Eslovènia, país que ostenta la presidènci­a rotatòria de la Unió Europea. “Hem d’evitar una crisi humanitàri­a el pròxim hivern, per això hem d’actuar de pressa”, va recalcar Maas. En la ment de tothom hi ha la crisi migratòria del 2015, els efectes polítics de la qual encara avui se senten a Alemanya.

El ministre italià d’Exteriors, Luigi Di Maio, que en els propers dies viatjarà al Pakistan, el Tadjikista­n, l’Uzbekistan i Qatar, també va deixar clar que el seu país espera que el potencial flux de refugiats afganesos sigui gestionat pels països veïns, una posició que comparteix la resta de la UE, disposada a fer-la realitat amb ajuts econòmics. “Hem d’actuar davant el que podria convertir-se en un èxode massiu cap a Europa, hem d’evitar-ho”, va dir Di Maio en un vídeo. També a Londres impera un pragmatism­e similar al de la Unió Europea: “Hem de fer front a la nova realitat a l’Afganistan. Ningú no vol veure enfonsat el teixit econòmic i social de l’Afganistan”, va dir ahir el ministre britànic d’Exteriors, Dominic Raab, abans d’iniciar el seu propi viatge a la regió.c

Europa pensa prosseguir l’evacuació i mantenir el suport al poble afganès per evitar una crisi més gran

Brussel·les no vol perdre terreny davant la Xina i Rússia, que hi han mantingut obertes les ambaixades

 ?? AAMIR QURESHI / AFP ?? Un milicià talibà, de guàrdia ahir a l’Estadi Internacio­nal de Criquet de Kabul, on es va jugar un partit entre Herois de la Pau i Defensors de la Pau
AAMIR QURESHI / AFP Un milicià talibà, de guàrdia ahir a l’Estadi Internacio­nal de Criquet de Kabul, on es va jugar un partit entre Herois de la Pau i Defensors de la Pau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain