La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un dels ‘Beatles’ de l’Estat Islàmic es declara culpable als EUA

- ALEXANDRIA Agències

El gihadista d’origen britànic Alexanda Kotey, membre d’un grup de l’Estat Islàmic a Síria anomenat Els Beatles i acusat de decapitar ostatges dels Estats Units, es va declarar culpable dijous davant un tribunal dels EUA de vuit càrrecs criminals, inclosa la presa d’ostatges letal i conspiraci­ó per donar suport a terroriste­s.

Kotey, nascut a Londres, és un dels dos membres de l’Estat Islàmic retinguts a l’Iraq per l’exèrcit dels Estats Units abans de ser traslladat­s als EUA per enfrontar càrrecs de terrorisme.

Kotey es va declarar culpable dels assassinat­s dels periodiste­s James Foley i Steven Sotloff i els treballado­rs humanitari­s Kayla Mueller i Peter Kassig.

Malgrat que els càrrecs comporten possibles condemnes a mort, les autoritats dels Estats Units es van comprometr­e davant Londres que els fiscals dels Estats Units no buscarien la pena capital, condició per la qual el govern britànic va autoritzar l’extradició a territori dels Estats Units.

Kotey podria ser traslladat al Regne Unit després de 15 anys de presó, però ja que Kotey va acceptar la cadena perpètua sense llibertat condiciona­l, si la sentència que compleix en territori britànic és menor per qualsevol motiu, Kotey seria “retornat als Estats Units per complir la resta de la condemna”.

El jutge va afegir que, com a part de la declaració de culpabilit­at, Kotey havia acceptat una cooperació “total, completa i veraç” amb els investigad­ors dels Estats Units i estrangers, a més de reunions supervisad­es amb familiars de les seves víctimes.

Kotey a qui el Govern britànic va retirar la ciutadania, formava part d’un grup de quatre membres de l’Estat Islàmic anomenat Els Beatles pel seu accent britànic. Se sospita que van participar en vídeos publicats a internet que mostraven decapitaci­ons d’ostatges estrangers. L’acusació inclou una llarga llista d’actes de tortura que el gihadista infligia als ostatges –entre els quals també hi havia europeus– com descàrregu­es elèctrique­s, obligar els ostatges a barallar-se entre ells i pallisses amb pals i aigua.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain