La Vanguardia (Català-1ª edició)

La presa de Kabul debilita la missió antigihadi­sta de França al Sahel

París nega l’efecte dòmino, però el triomf talibà encoratja els islamistes

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Fa anys que la missió militar francesa al Sahel és qüestionad­a per l’escassa eficàcia i l’elevat cost, fins al punt que el mateix president Emmanuel Macron va anunciar el juliol passat que els efectius (5.100) es reduirien a gairebé la meitat i les operacions serien més limitades. Després de la caiguda de Kabul, la inquietud creix i el debat es reobre, encara que París diu que no tem un efecte dòmino gihadista i reafirma –per ara– el compromís a la regió, encara que amb condicions.

“França no es desentén, com de vegades sento dir, erròniamen­t, sinó que anirà fins al fons de la seva lògica i es concentrar­à principalm­ent en el combat antiterror­ista en suport dels estats”, va afirmar Macron durant el seu recent viatge a l’Iraq. Tot i això, el president va puntualitz­ar, davant Le Journal du Dimanche, que l’esforç francès és complement­ari i no pot reemplaçar la responsabi­litat principal dels països de la regió, Mali en primer terme, ja que a París no li correspon la tasca de “construir estats”.

Fa molt de temps que França es troba davant el dilema de continuar empantaneg­ada de manera indefinida en el Sahel o marxar. Finalment, molt en el seu estil, Macron va adoptar una posició intermèdia que no va acontentar ningú. Va posar fi a l’operació Barjan i va anunciar el tancament de bases, mentre garantia la continuïta­t de la lluita antiterror­ista, si és possible amb més aliats, en el marc de l’operació Takuba.

Els grups gihadistes del Sahel se senten envalentit­s per la ràpida victòria dels talibans i la humiliació infringida als Estats Units i als seus aliats afganesos. Pensen que la història pot repetir-se a l’Àfrica si s’actua amb perseveran­ça. La situació és diferent perquè al Sahel hi ha grups de vegades rivals entre si i bandes de traficants que es confonen amb

L’operació francesa fa anys que està molt qüestionad­a i al juliol es va decidir reduir les tropes a la meitat

els terroriste­s, però és obvi que l’exemple afganès els dona moral. La propaganda ho demostra. En un comunicat, el Grup de Suport a l’Islam i als Musulmans (GSIM), lleial a Al-Qaida, va constatar que “la gihad és l’única via per treure de la humiliació la comunitat musulmana i passar de la dependènci­a al lideratge i l’avenç”.

Ahir, en una entrevista amb Le Figaro, el ministre francès d’Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian, va rebutjar la teoria de l’efecte dòmino. El cap de la diplomàcia gal·la va admetre que el triomf talibà “engendra algunes vel·leïtats terroriste­s”, encara que va ressaltar que “la situació dels francesos a Mali no té res a veure amb la dels americans a l’Afganistan” perquè els objectius de París són més específics, de lluita contra grups terroriste­s concrets i suport als països.

Des que François Hollande va iniciar la intervenci­ó, fa gairebé nou anys, l’objectiu era estabilitz­ar una enorme regió de cinc països –Mali, Burkina Faso, el Níger, el Txad i Mauritània–, evitar que el gihadisme conquerís el poder i utilitzés aquests països com a plataforma per atacar Occident. En el rerefons de la missió francesa hi havia també el control del flux migratori. Si el Sahel caigués a mans gihadistes, quedarien exposats al perill altres països més rics del golf de Guinea com Ghana o la Costa d’Ivori, augmentant el risc geopolític a l’Àfrica.c

 ?? ZOHRA BENSEMRA / REUTERS ?? Un soldat francès a Gossi, al centre de Mali. el 2019
ZOHRA BENSEMRA / REUTERS Un soldat francès a Gossi, al centre de Mali. el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain