La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia i la defensa de l’emèrit s’embranquen pels comptes a Suïssa

Els fiscals allarguen la investigac­ió i l’anterior cap de l’Estat se sent atacat

- CARLOTA GUINDAL Madrid

La Fiscalia i la defensa del rei emèrit van protagonit­zar ahir un xoc de trens arran d’unes afirmacion­s del ministeri públic, que en un document apuntava indiciària­ment que Joan Carles de Borbó podria haver actuat com a comissioni­sta. El ministeri públic continua allargant la investigac­ió després de tres anys mentre decideix si presenta una querella en contra seu per ocultar fons a l’estranger sense declarar-ho a Hisenda.

Avui dia, la Fiscalia del Tribunal Suprem manté obertes tres diligèncie­s d’investigac­ió, això és, unes indagacion­s abans de decidir si hi ha prou indicis per presentar una querella i judicialit­zar els afers respecte de l’anterior cap de l’Estat.

El que està fent el ministeri públic és remetre una sèrie de comissions rogatòries a diferents països, entre els quals Suïssa, per obtenir dades sobre fundacions que estan vinculades a persones pròximes a Joan Carles I, entre les quals la Fundació Zagatka, del seu cosí Álvaro d’Orleans.

La primera sospita és que l’emèrit va poder exercir de comissioni­sta per a l’adjudicaci­ó de l’AVE a la Meca a favor d’una sèrie d’empreses espanyoles. Aquestes sospites provenen d’unes afirmacion­s de la seva examant Corinna Larsen. La Fiscalia va voler esbrinar la versemblan­ça d’aquestes acusacions. La investigac­ió es va iniciar el 2018, primer per la Fiscalia Anticorrup­ció i després va passar a mans de la Fiscalia del Suprem.

Els fiscals encarregat­s del cas han remès una sèrie de comissions rogatòries. La resposta d’aquestes comissions ha provocat la remissió de més comissions en espera de veure si arriba la dada que confirmi que Joan Carles I va poder exercir de comissioni­sta i, per tant, va cometre un delicte de blanqueig de capitals i tràfic d’influèncie­s.

La clau és esbrinar si va exercir com a tal i si després va introduir els diners al mercat legal a través de moviments bancaris per diversos països. Fonts jurídiques expliquen que en cas que només es pugui certificar que aquells fons van ser regals, seria difícil actuar contra ell perquè la possible comissió d’un delicte fiscal estaria prescrit.

L’últim que falta per conèixer és la posició d’Hisenda sobre la regularitz­ació de fons per valor de 4,4 milions d’euros que va dur a terme el rei emèrit a finals de l’any passat. El fisc està analitzant d’on va obtenir els diners presentats a Hisenda i si ja ha regularitz­at tots els fons que no havia declarat els exercicis entre el 2016 i el 2019.

Entre altres dades, està analitzant els pagaments que la Casa del Rei ha fet a Joan Carles des de la seva abdicació el 2014. En cas de descobrir que ha deixat diners sense declarar, la regularitz­ació quedaria invalidada i es podria actuar penalment contra ell. Fonts de la Fiscalia asseguren que amb la informació disponible fins ara no hi ha prou indicis per presentar una querella contra Joan Carles I al Tribunal Suprem, tot i que des de la Fiscalia General s’ha optat per allargar les diligèncie­s fins que s’aconseguei­xi alguna dada més concreta.

Després de coneixe’s ahir una informació del diari El Mundo que recollia afirmacion­s de la Fiscalia en una de les peticions de comissions rogatòries a Suïssa emesa al febrer, el departamen­t de Dolores Delgado va voler aclarir que “la sol·licitud de qualsevol assistènci­a judicial internacio­nal exigeix necessària­ment detallar tots aquells indicis de criminalit­at disponible­s per l’autoritat requeridor­a”. És a dir, que ha d’explicar a Suïssa les sospites que

L’advocat de l’anterior rei adverteix que la causa del ministeri públic no té la més mínima justificac­ió

existeixen –que no significa que siguin indicis suficients per interposar una querella– perquè pugui executar la comissió i lliurar les dades reclamades. Va aclarir que en la comissió simplement es detallen els possibles il·lícits que són objecte d’investigac­ió.

Després de conèixer la nota de la Fiscalia, el lletrat que defensa l’emèrit, Javier Sánchez Junco, va advertir que en la comissió rogatòria reclamada a Suïssa “es contenen greus afirmacion­s i imputacion­s de conductes que es realitzen, segons el nostre parer, sense cap prova i són mancades de la més mínima justificac­ió, i estan contradite­s per altres fets dels quals no es diu res ”.

Segons el seu parer, tals afirmacion­s “conculquen de manera evident el principi de presumpció d’innocència que empara tot ciutadà i es trasllada a l’opinió pública valoracion­s i considerac­ions que perjudique­n greument Joan Carles, que està sotmès a una investigac­ió per part de la Fiscalia”.c

 ?? MARIO RUIZ / EFE ?? Joan Carles I a Santiago de Xile fa tres anys
MARIO RUIZ / EFE Joan Carles I a Santiago de Xile fa tres anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain