La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enemic, a l’esquerra

- Fernando Ónega

Així està canviant el conte: les últimes eleccions generals hi havia tres partits de dreta, si Ciutadans permet que se l’inclogui en aquesta ideologia. El repartimen­t de vots entre els tres va ser una de les causes, no la més important, de la seva derrota.

Avui es comença a perfilar una forta divisió de l’esquerra, encara que en aquest moment comparteix­in el poder: al primer lloc, el Partit Socialista amb tot el seu poder, però amb tot el seu desgast; en dura competènci­a, Unides Podem, que encara no progressa ni és una amenaça a les enquestes d’intenció de vot, però lluita per la identitat social i compta amb un valor d’alta acceptació demoscòpic­a, que és Yolanda Díaz per designació fins ara no discutida de Pablo Iglesias. Els seus contactes per a la creació d’un bloc d’autèntica esquerra indiquen que prepara una alternativ­a potent.

Aquesta perspectiv­a és la que està condiciona­nt l’acció de govern i és l’autèntic perill per a Pedro Sánchez. Més que el creixement del Partit Popular? Sí, perquè la Moncloa confia que la recuperaci­ó econòmica, el nou equip governant, els fons europeus, l’explotació de la crispació conservado­ra i, sobretot, la por d’una aliança amb l’extrema dreta impediran a Casado aconseguir el vot de la moderació. És més: aspira a poder arraconar el PP mitjançant l’ocupació de la centralita­t política, tret de fracàs estrepitós en l’evolució de la qüestió catalana.

La baralla amb Unides Podem és una altra cosa. És una baralla esquinçada pel vot d’esquerres. Ho hem vist aquesta setmana amb les acusacions que es podrien fer a Aznar o Rajoy: el PSOE està venut a l’Ibex i a les elèctrique­s, que ha de ser el més dolorós per a Sánchez.

En l’ordre pràctic, aquí hi ha la proposició de llei de Podem per crear una empresa pública d’energia i les iniciative­s de posar límits als preus de l’electricit­at.

I, pel que fa al discurs polític, assistim a l’insòlit espectacle que una ministra, Ione Belarra, desmenteix els arguments europeus de la vicepresid­enta Teresa Ribera. Si després d’això es manté el pacte de coalició, és per pura necessitat de supervivèn­cia, no per coincidènc­ia de programa. Ja es pot parlar de dos Consells de Ministres.

No sembla un episodi aïllat. Si hi ha indiscipli­na, fins i tot deslleialt­at governamen­tal, és perquè s’està mentalment a les eleccions; a les municipals, a les autonòmiqu­es i a les generals. Pedro Sánchez ho sap, ho sap més bé que ningú, i per això va crear el nou eslògan de la “Recuperaci­ó justa”. Ho saben també els ministres del seu partit, i per això a Teresa Ribera li va sortir de l’ànima la comparació: “Sé que els meus companys (d’Unides Podem) tenen una alta sensibilit­at social, però jo també la tinc”. I se sap en tota l’estructura del PSOE i per això va començar una renovació discreta de càrrecs que de moment va afectar els portaveus al Congrés i a l’Ajuntament de Madrid. A Pedro Sánchez se li presenta, per tant, un interessan­t desafiamen­t: seduir alhora l’Espanya de la moderació i a l’esquerra real. El risc és l’esquizofrè­nia.

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Ione Belarra
EUROPA PRESS / EP Ione Belarra
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain