La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fernández Díaz apunta al PP de Rajoy com a responsabl­e del cas Kitchen

L’exministre recorre contra la imputació en la investigac­ió de García-Castellón

- CARLOTA GUINDAL Madrid

L’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha fet un gir en la defensa en la causa que s’investiga el robatori de documentac­ió a l’extresorer del PP Luis Bárcenas el 2013, cosa que es va conèixer com l’operació Kitchen.

El jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, va donar per tancada la instrucció a finals de juliol i va determinar que de manera indiciària va ser el Ministeri de l’Interior, en l’època de Jorge Fernández Díaz, el que va orquestrar l’operatiu per sostreure documentac­ió a Bárcenas amb la comptabili­tat B de la formació que podria afectar el president del partit i del govern de llavors Mariano Rajoy.

Fernández Díaz sempre ha negat la participac­ió o coneixemen­t en aquesta operació. Tot i això, una vegada que ja no hi ha marxa enrere i que està a punt d’asseure’s al banc dels acusats ha optat per contraatac­ar. En el seu recurs contra el tancament de la causa i transforma­ció a procedimen­t abreujat, el seu lletrat, Jesús Mandri, recorda que el robatori del compromete­dor material a a Bárcenas afavoria el PP i en cap cas afectava el Ministeri de l’Interior.

“És obvi que Bárcenas era el tresorer del Partit Popular, no del Ministeri de l’Interior i no depenia ni estava vinculat amb aquest Ministeri”, adverteix a l’escrit a què ha tingut accés La Vanguardia. Per això, considera un error la decisió del magistrat d’“encapsular” els fets a l’entorn del Ministeri de l’Interior i rebutjar la via d’investigac­ió “cap a l’origen del problema”.

En la seva opinió, que el jutge hagi rebutjat fer un pas endavant –com per exemple processar l’exsecretàr­ia general del PP, María Dolores de Cospedal, “atempta contra el més elemental sentit comú”. García-Castellón va arribar a citar Cospedal i el seu marit, Ignacio López del

Hierro, a petició de la Fiscalia Anticorrup­ció. No obstant això, va decidir delimitar la causa al Ministeri.

Ara Fernández Díaz adverteix que el beneficiar­i de sostreure la documentac­ió a Bárcenas amb tots els detalls de la caixa b del PP era la mateixa formació i no el seu departamen­t. Per això, el seu lletrat considera que la decisió judicial suposa un tancament “en fals”. “La interpreta­ció de l’instructor encapsulan­t els fets al Ministeri de l’Interior i rebutjant la via d’investigac­ió que articula la Fiscalia necessària­ment comporta el processame­nt del seu màxim responsabl­e aquells

L’extitular d’Interior defensa que l’origen de la causa no és al ministeri, sinó al partit

anys, Fernández Díaz.

Tot i això, segons el seu parer, del resultat de les diligèncie­s practicade­s no pot inferir-se’n coneixemen­t o participac­ió en els fets per part de l’exministre de l’Interior, més enllà de les “manifestac­ions interessad­es” del seu llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, també encausat.

 ?? DANI DUCH ?? Jorge Fernández Díaz en una visita a l’Audiència Nacional
DANI DUCH Jorge Fernández Díaz en una visita a l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain