La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una investigac­ió vincula l’entorn de Puigdemont amb agents russos

Un informe de la Guàrdia Civil treu a la llum els contactes amb el Kremlin

- TONI MUÑOZ Barcelona

L’entorn de Puigdemont va mantenir contactes amb Rússia per obtenir el seu suport al procés. La informació va ser publicada ahir a The New York Times i això, segons el rotatiu americà, situa l’independen­tisme català com un dels moviments polítics que hauria utilitzat Rússia per desestabil­itzar Europa.

La informació parteix d’un informe de la Guàrdia Civil al qual també ha accedit La Vanguardia, remès en el marc de l’operació Volhov que prova de reconstrui­r l’acostament de Carles Puigdemont i, en concret de la seva mà dreta, Josep Lluís Alay, al Kremlin. El document revela reunions i missatges intercanvi­ats per Alay – director de l’oficina de Puigdemont– amb persones vinculades al govern rus, cosa que no serà ben rebuda en els serveis de seguretat europeus, tot i que no detalla en què es van traduir aquells contactes.

De les converses es desprèn una especial cura d’Alay perquè Puigdemont en la seva condició d’eurodiputa­t eviti discursos públics que puguin incomodar els russos i perjudiqui les bones relacions que tenen.

Els contactes d’Alay formen part, segons la capçalera internacio­nal, de la cohort de Putin implicada en la guerra soterrada contra Occident i que haurien utilitzat l’independen­tisme català com un element més de desestabil­ització, equiparabl­e a la Lliga Nord italiana o partits d’extrema dreta del Regne Unit i Espanya.

L’informe de la Guàrdia Civil, d’unes 150 pàgines, interpreta els missatges d’Alay però sense concretar quins indicis de delicte percep de la seva actuació. Els missatges els van trobar al telèfon mòbil quan va ser detingut l’octubre del 2020.

El contacte principal d’Alay és Alexander Dmitrenko, empresari rus resident a Sant Cugat i que va ser designat ambaixador de la Cambra de Comerç durant l’anterior mandat de Joan Canadell. El ministeri de l’Interior va denegar el 2016 la nacionalit­at espanyola a Dmitrenko. Un informe del Centre Nacional d’Intel·ligència el relacionav­a amb els serveis d’intel·ligència russos.

Alay confiava que Dmitrenko –que ahir va assegurar que se sentia víctima de “conspiraci­ons paranoides”– els obrís portes a Moscou i en temes importants d’energia, segons va comentar a Gonzalo Boye, l’advocat de Puigdemont, a qui, en aquestes comunicaci­ons, té al corrent de les seves relacions amb els russos. De les converses es desprèn la voluntat de no incomodar ls russos en les aparicions públiques de Puigdemont. Així al·ludeixen a una carta que va firmar l’expresiden­t amb 23 eurodiputa­ts més adreçada a Donald Trump en què reclamaven l’indult per a Edward Snowden, exiliat a Moscou després d’haver filtrat documents confidenci­als, i que creien que els podria perjudicar en la seva relació amb els russos. De fet, remarcaven la necessitat que Puigdemont no es pronunciés tampoc sobre Navalny, l’activista opositor empresonat. “En qualsevol moment apareix un tuit del president a favor de Navalny i això ens mata”, comenta Alay. Puigdemont també va secundar una protesta en contra de Bielorússi­a en què Boye va dir: “Els direm als russos que això és per despistar. Hem de construir un relat sobre això per als amics”, deia amb referència als russos.

Un altre dels contactes que s’esmenta als missatges intercepta­ts és Evgeni Primakov, mà dreta de Putin per a relacions internacio­nals. “Té més poder que el ministeri d’exteriors”, va recalcar Alay. Quan preparaven una entrevista amb un mitjà rus Boye recomana que Puigdemont parli dels “desafiamen­ts de la UE” però que no es fiqui en coses que “fotin els russos”.

En aquest context el jutge Aguirre va ordenar investigar una operació comercial de venda de petroli entre Rússia i la Xina en la qual va participar Dmitrenko i que li va semblar sospitosa. Però la fiscalia li va retreure que tota la investigac­ió sobre Alay és prospectiv­a i que li manca motivació.

Puigdemont va dir que l’informe és “ple de falsedats”.c

‘The New York Times’ creu que Putin va fer servir l’independen­tisme per desestabil­itzar Europa

 ?? FELIPE TRUEBA / EFE ?? Josep Lluís Alay, director de l’oficina de l’expresiden­t Puigdemont
FELIPE TRUEBA / EFE Josep Lluís Alay, director de l’oficina de l’expresiden­t Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain