La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repte de la profession­alització

-

Espanya representa el cinquè mercat per al futbol femení. El país ocupa aquesta posició destacada en pressupost mitjà per equip, amb 529.000 euros, i supera per 7.500 euros la Primera Divisió francesa, segons un rànquing elaborat per la FIFA. A ningú no se li escapa que el futbol en categoria femenina a Espanya ha protagonit­zat els últims anys un salt endavant enorme, amb equips com el Barça, campió d’Europa, com a reclam. Les barcelonis­tes, les jugadores de l’Atlètic, de l’Athletic, de la Reial Societat o del Llevant ja tenen una llarga tradició de bona feina i de millora des del punt de vista tàctic i físic. L’interès creixent per la Lliga Iberdrola va portar el Reial Madrid de Florentino Pérez a comprar la plaça d’un club, el Tacón, fins a convertir-se ara, sobre el paper, en el principal rival del Barcelona per a la competició que comença aquest cap de setmana. L’expectació pels partits i la seva visibilita­t s’han multiplica­t de manera exponencia­l en les últimes temporades.

Però aquest panorama il·lusionant no ha d’amagar que hi ha hagut molts obstacles pel camí, econòmicam­ent parlant, i que encara resten força passos per recórrer. El Consell Superior d’Esports (CSD) va declarar al juny la

Primera Divisió com a profession­al. En teoria això ja és així. A la pràctica aquest any, segons va admetre la Federació Espanyola, és una temporada d’impasse per treballar en la posada en pràctica de la profession­alització.

Divendres de la setmana passada 12 dels 16 clubs de la Lliga Iberdrola van presentar al CSD una proposta d’estatuts per a la Lliga Profession­al Femenina, però l’organisme governamen­tal va contestar que és necessària la unanimitat per a l’aprovació. Un altre aspecte fonamental que resta per determinar és el dels drets de televisió. En el cas d’una competició profession­al, els clubs estan obligats a cedir-los per a la comerciali­tzació, que la federació es va atribuir mitjançant una circular. Tot i això, a causa de l’existència de contractes anteriors i la manca de temps no s’ha articulat encara una venda centralitz­ada d’aquests drets.

En el capítol esportiu, el Barça és el màxim favorit per revalidar un títol que la campanya passada va conquerir amb una claredat absoluta. Un Barcelona que estrena entrenador (Jonatan Giráldez) i que manté una aposta per un tipus de futbol que el va portar a monopolitz­ar pràcticame­nt els premis atorgats per la UEFA fa uns dies.c

El CSD va declarar profession­al el futbol en categoria femenina: es treballa en l’aplicació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain