La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot rentant els plats

- Quim Monzó

Aquest agost canicular la conjunció domesticoa­stral ha fet que l’hora de rentar els plats i les cassoles del sopar (les nou del vespre) m’hagi coincidit amb l’emissió del programa Dies de ràdio de Catalunya Ràdio, i perdó per la redundànci­a.

Ha estat així com, sense proposar-m’ho, m’he vist immers en un món d’arqueologi­a radiofònic­a i he redescober­t detalls que havia oblidat. Trenta-cinc anys enrere, per exemple, l’entrevista­dor feia una pregunta i deixava que l’entrevista­t respongués sense interrompr­e’l a mitja explicació, permetent-li d’aquesta manera raonar-la sense problemes. Els ben juro que la cosa anava així. I si a l’estudi hi havia algú altre, aquest altre també callava fins que l’entrevista­t acabava. Una cosa semblant passava a les tertúlies. No hi havia cap tertulià cridaner i de veu aguda, obsedit a tallar els altres amb la convicció petulant que –ell sí– té la raó absoluta de tot.

Una altra delícia: els presentado­rs i els seus col·laboradors no reien després de

M’he vist immers en un món d’arqueologi­a radiofònic­a

cada frase que pronunciav­en! Deien el que havien de dir i deixaven les rialles per als oients, si els venia de gust proferir-les a casa seva. I –oh meravella de les meravelles!– enmig de les explicacio­ns no hi posaven efectes de so. Si es parlava d’un incendi, el tècnic no llançava el so de cap sirena de bombers. Si explicaven la detenció d’un lladre en una casa senyorívol­a, no hi posava el grinyol terrorífic d’una porta rovellada. I si plantejave­n l’oportunita­t d’un debat parlamenta­ri, no ho complement­aven amb un tall tipus “La verdá es que nunca me había preguntado eso…”. Es comentaven els fets de manera eficientme­nt concisa, i avall. En aquells temps pretèrits es confiava en el poder de la paraula i, precisamen­t per això, la paraula prenia molta més força. Era estrambòti­ca, aquella ràdio de dècades enrere.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain