La Vanguardia (Català-1ª edició)

El retorn dels talibans

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

La vergonyosa retirada nordameric­ana de l’Afganistan constituei­x una humiliant derrota moral i política no només per als Estats Units sinó per al món civilitzat. Igual com la caiguda de Saigon o la de Phnom Penh el 1975, la de Kabul suposa l’entrega d’aquell país a una minoria fanàtica, primitiva i tribal. En el pla intern, això es traduirà en l’aplicació d’un programa de neteja etnicoreli­giosa, derivat de l’aplicació radical de la xaria; els talibans són la versió islàmica dels khmers rojos cambodjans. En l’internacio­nal, la victòria talibana es converteix en una amenaça greu per a la pau i per a l’estabilita­t mundials; l’Afganistan esdevindrà una plataforma terrorista, la credibilit­at nord-americana davant els seus aliats potencials i reals ha patit un mal enorme i els incentius perquè els seus adversaris emprenguin aventures expansioni­stes han crescut de manera exponencia­l.

La caiguda del Govern i de les forces armades afganeses ha estat la conseqüènc­ia inevitable de l’anunci de retirada nordameric­à. Sense el suport aeri i d’equip subministr­at pels Estats Units, la seva capacitat de fer front als talibans era escassa, per no dir inexistent, i la moral de combat de l’exèrcit afganès es va esfondrar davant la defecció nord-americana. Donar la culpa de la situació actual als afganesos antitaliba­ns, a la seva incapacita­t de construir un

Estat democràtic, net, eficient i fort és una excusa feble. Corea del Sud va trigar dècades a transitar cap a un escenari d’aquesta naturalesa i, encara avui, els Estats Units mantenen tropes en aquell país: 28.000 efectius. Malgrat tot, la presència dels EUA i dels seus aliats a l’Afganistan durant els últims vint anys ha tingut efectes positius, els beneficis van ser més grans que els costos. Es va crear un eficaç dispositiu d’intel·ligència i de contraterr­orisme que va reduir de manera significat­iva la capacitat d’acció del terrorisme islàmic i va conduir cap a la gairebé desaparici­ó d’organitzac­ions com Al-Qaida. La base aèria de Bagram, situada al centre d’una regió perillosa, que inclou el Pakistan i la frontera de l’Iran, ha estat un important dispositiu de seguretat i la seva pèrdua constituei­x un dany estratègic irreparabl­e. Però aquí no s’acaba la història.

La població afganesa ha experiment­at una millora substancia­l en indicadors bàsics de benestar. Des del 2001, la mortalitat infantil s’ha reduït a la meitat; el nombre de nens escolaritz­ats ha passat d’1 milió el 2001 a 6,5 milions el 2019; el percentatg­e de nenes afganeses a les escoles era zero el 2001 davant el 80 per cent en l’actualitat; l’accés de la població a aigua potable, l’assistènci­a mèdica s’ha multiplica­t per tres. De la mateixa manera, els aliats han dut a terme un esforç extraordin­ari per construir i desenvolup­ar infraestru­ctures bàsiques i han proporcion­at seguretat i inversions tant a les zones rurals com a les urbanes.

Tots aquests avenços desapareix­eran amb rapidesa i la societat afganesa tornarà a una era fosca. Però a més la reconquest­a del poder per part dels talibans tindrà un impacte geoestratè­gic molt negatiu. D’una banda, constituei­x un impuls-revitalitz­ació de tots els grups gihadistes a escala global, en especial els existents a l’Orient Mitjà i a l’Àsia Central; de l’altra, l’Afganistan es transforma­rà en un refugi per als terroriste­s, els proporcion­arà protecció i una base per llançar operacions a tot el món. Com ha assenyalat Admed Rashid, el màxim expert sobre els talibans, la nova generació és molt més extremista i militant que l’anterior i és la que ostenta el comandamen­t militar.

En paral·lel, els EUA han enviat un pèssim senyal als seus aliats. Haver lliurat sense contrapart­ides el poder als talibans abandonant a la seva sort el Govern i el poble afganès i sense comptar amb els països de l’OTAN que l’han acompanyat vint anys debilita dramàticam­ent la seva credibilit­at i redueix la seva capacitat dissuasiva davant les agressions futures de les seves potències rivals. Després de l’esdevingut a l’Afganistan, la confiança de, per exemple, les repúblique­s bàltiques o de Taiwan en què els EUA els donaran suport en cas d’una agressió russa o xinesa ha minvat de forma substancia­l. Això crea un clima d’extraordin­ària insegureta­t, de risc i incertesa. Si els Estats Units ha tornat l’Afganistan als qui van atacar les Torres Bessones, es pot esperar qualsevol cosa; si els EUA no defensen els seus interessos, difícilmen­t defensarà els dels altres.

El mantenimen­t per part dels EUA d’efectius militars durant llargs anys a l’Europa occidental o a Corea del Sud va ser un factor determinan­t per evitar la desestabil­ització. Estar-se en un país estranger no implica desplegar-hi grans efectius. N’hi ha prou amb mantenir una presència que mostri el compromís amb la seva seguretat. Això es va veure amb claredat a l’Iraq. Amb la sortida de les tropes nord-americanes, només 2.500, n’hi va haver prou per desencaden­ar l’ofensiva de l’Estat Islàmic. Va caldre tornar a enviar soldats per evitar que aquella organitzac­ió prengués el control del territori iraquià. És increïble que l’Administra­ció nordameric­ana no tingués en compte aquesta lliçó ni hagi escoltat les advertènci­es en aquest sentit realitzade­s pel Pentàgon.

Els talibans han pres el poder contra la voluntat del 80% de la població, segons el Brookings Afghanista­n Index, que elabora el think tank Brookings Institutio­n des del 2001. L’Estat dirigit per ells no pot reivindica­r drets nacionals ni que aquests siguin reconeguts ni respectats pels països civilitzat­s. Un Estat que fa de la violació dels drets dels seus propis ciutadans la raó de ser i es regeix per la força bruta no té cap legitimita­t per exigir el respecte de la seva sobirania, perd el dret a exigir qualsevol prerrogati­va moral i es converteix en un proscrit. Com va escriure Ayn Rand, no és el deure d’una nació lliure alliberar altres nacions, però té el dret de fer-ho si així ho decideix i quan ho decideixi.

Fukuyama ha considerat la presa de Kabul com el principi del final de la supremacia nord-americana. Potser és així, potser no. Però sí que és veritat que el prestigi dels Estats Units, el seu lideratge global, no ha estat mai tan avall des que Jimmy Carter regia els destins del país. Corren mals temps per a la llibertat i qui la va representa­r i la va defensar des del final de la Segona Guerra Mundial ha renunciat a fer-ho.c

L’Afganistan serà un refugi terrorista, una base per llançar operacions a tot el món

El lideratge global dels EUA no ha estat mai tan avall des que Carter regia els destins del país

¿Veinte años de guerra y se van como si nada?

cre-a impresione­s de catalunya sl

rotomadrid, sl. marina bcn distribuci­ons sl

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain