La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els tests d’antígens entren als instituts per als alumnes vacunats

Educació canvia els protocols per quan hi hagi casos de contagis a les aules El curs arrencarà amb un percentatg­e alt d’estudiants pendents d’immunitzar-se Salut: PCR per als contactes de la població en general, encara que estigui vacunada

- CARINA FARRERAS ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

El curs 2021-22 començarà el 13 de setembre a Catalunya amb una situació epidemiolò­gica semblant a la de l’inici de l’exercici anterior, però amb dos factors nous que han provocat canvis en els protocols d’actuació dels centres educatius davant l’aparició de casos de coronaviru­s: el predomini de la variant delta, molt més transmissi­ble, i l’existència de vacunes per als estudiants de secundària.

Prudència màxima és la consigna d’Educació. El Departamen­t s’estima més que el personal pequi per excés que no pas per defecte en matèria de seguretat i el curs començarà amb les mateixes mesures que l’anterior. “No les relaxem. El que ens ha ensenyat la pandèmia és que ens sorprèn. Quan sembla que hi ha una mica de baixada, torna a pujar”, va explicar el conseller Josep González-Cambray en una reunió telemàtica de la cúpula d’Educació amb les direccions dels 5.470 centres de primària i secundària, que conserven el pla d’actuació implementa­t al maig.

El conseller va insistir a demanar la col·laboració del personal docent per incentivar la vacunació entre els estudiants de més de 12 anys. De fet hi haurà diferèncie­s en els protocols entre els alumnes vacunats i els que estan pendents d’immunitzar-se, que a hores d’ara són la gran majoria. Protocols que no canvien a la primària: un encomanat en una aula suposa l’aïllament dels positius durant 10 dies i una quarantena de la mateixa durada per a la resta de la classe, incloent-hi el tutor, perquè són contactes estrets (els qui han estat a menys de 2 metres d’un positiu com a mínim durant 15 minuts i sense mascareta).

Pel que fa a la secundària (a partir de 12 anys), Ensenyamen­t i Salut han establert dos canals diferents per abordar els contagis, segons va dir Laia Asso, responsabl­e de Programes de Salut per a infants i adolescent­s. Quan es confirmi l’existència d’un positiu es faran proves diagnòstiq­ues a tot el grup de convivènci­a escolar (la classe). Els estudiants

Gairebé buit.

vacunats (els que fa un mínim de 14 dies que han rebut la pauta completa) i els que acreditin haver passat la covid els últims 6 mesos se sotmetran a un test d’antígens ràpid (TAR), supervisat en una farmàcia i gratuït, les primeres 24 hores des de l’exposició i no s’hauran de sotmetre a quarantena.

Els no vacunats es posaran en quarantena immediatam­ent i passaran una PCR en un termini de 4 a 6 dies, en un punt que se’ls assignarà, per tal de determinar si han desenvolup­at la infecció després del període d’incubació. Encara que surtin negatius hauran de complir els deu dies de quarantena.

Aquests estudiants no rebran un tractament educatiu especial, sinó que seguiran des de casa, de manera simultània, les classes que es facin a l’institut o centre d’FP. Ensenyamen­t recomana als professors que orientin la càmera cap als pupitres dels estudiants, perquè els confinats se sentin més integrats. Així mateix demana als docents que no en perdin el contacte i els truquin de tant en tant.

Amb aquest protocol els TAR entren a les aules per primera vegada. El curs passat els cribratges en els grups afectats s’abordaven només a còpia de PCR, però el predomini de la variant delta, més fàcilment perceptibl­e mitjançant antígens, i la protecció de les vacunes, han motivat aquesta novetat. La discrimina­ció que afavoreix els jo

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El vacunòdrom de la Fira de Barcelona oferia ahir aquest aspecte desolador malgrat obrir només 14 dels 40 boxs. A Catalunya hi ha 1,8 milions de vacunes disponible­s. Les crides a la vacunació no tenen l’efecte que es voldria. Actualment es posen entre 2.000 i 3.000 dosis diàries, quan abans de l’estiu el ritme era d’11.000 al dia.
LLIBERT TEIXIDÓ El vacunòdrom de la Fira de Barcelona oferia ahir aquest aspecte desolador malgrat obrir només 14 dels 40 boxs. A Catalunya hi ha 1,8 milions de vacunes disponible­s. Les crides a la vacunació no tenen l’efecte que es voldria. Actualment es posen entre 2.000 i 3.000 dosis diàries, quan abans de l’estiu el ritme era d’11.000 al dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain