La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona recupera el turista francès

El nombre de visitants d’aquesta nacionalit­at s’acosta al del 2019

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Comenten els empleats dels pàrquings públics i de la zona blava de Barcelona que no havien vist mai a la ciutat tants vehicles amb matrícula francesa com aquest estiu. Els visitants procedents del país veí han estat l’excepció d’una temporada en què la capital catalana ha tornat a quedar a una distància sideral dels registres –irrepetibl­es?– de l’últim any anterior a la pandèmia.

Aprofitant la proximitat geogràfica, la caiguda de preus dels allotjamen­ts turístics i també l’efecte crida que les imatges de la Barcelona nocturna han tingut a l’estranger, viatgers francesos, en general molt joves, han agafat el cotxe –molt més que els avions–, han travessat la frontera i han fet una parada els últims mesos a la capital catalana. La seva presència s’ha notat als hotels, als apartament­s regularitz­ats i en aquells que continuen fora del marc legal, als carrers i les places, als bars, a les platges i als botellots. I també a les estadístiq­ues. Segons les últimes dades publicades de l’Enquesta d’Ocupació Hotelera, només el mes de juliol més de 50.000 residents a França es van allotjar als establimen­ts barcelonin­s. Són gairebé tants com el juliol del 2019. I a l’agost, apunten les fonts del sector turístic, el comportame­nt haurà estat molt semblant, segurament encara millor.

La invasió francesa, que també s’ha notat molt durant la primavera i l’estiu als municipis turístics catalans, i de manera molt especial a la Costa Brava, no té parangó amb el comportame­nt dels altres grans mercats internacio­nals que tradiciona­lment alimenten el negoci del turisme a Barcelona. En l’acumulat dels set primers mesos del 2021 els visitants procedents de França han gastat més de 390.000 nits d’hotel a Barcelona, un nombre que triplica el dels que resideixen a Alemanya (132.000) i Itàlia (124.000), les dues nacionalit­ats que completen el podi d’aquest segon any consecutiu d’anormalita­t.

Amb tota seguretat, al tancament del 2021, com ja va passar el 2020, els turistes francesos seran els més nombrosos en aquesta Barcelona que, com a conseqüènc­ia de la doble crisi pandèmica i econòmica, ha vist minvar la que és una de les seves principals fonts d’ingressos i de molèsties. Aquesta hegemonia francesa s’havia perdut a mitjans de la dècada passada, sobretot com a conseqüènc­ia de l’auge del turisme dels Estats Units, vinculat en part a l’activitat de creuers.

També el mercat dels Estats Units s’ha començat a reactivar aquest estiu. El mes de juliol es van allotjar als hotels de la

La quantitat de clients d’hotel procedents del país veí des de l’inici de l’any triplica la d’alemanys i italians

El mercat dels Estats Units s’ha reactivat mínimament aquest estiu

Els 20 principals països emissors de visitants dels hotels de Barcelona el mes de juliol

França

Estats Units

Alemanya

Itàlia

Països Baixos

Suïssa

Regne Unit

Bèlgica

Dinamarca

Polònia

Suècia

Portugal Àustria

Romania

Mèxic

Irlanda

Rússia

Argentina

Hongria

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain