La Vanguardia (Català-1ª edició)

Onada de solidarita­t amb l’Ebre inundat

- ESTEVE GIRALT Alcanar

Davant la devastació i la desesperac­ió dels afectats, les tones de fang acumulades en carrers, comerços i habitatges, onada de solidarita­t. “No ho oblidarem mai, estem gestionant ara 150 voluntaris que han arribat de fora; han vingut brigades municipals d’altres pobles del Montsià i del Baix Ebre; tenim alcaldes traient fang dels carrers, desenes i desenes dels Bombers ajudant la gent a recuperar les pertinènci­es de les cases, policies locals d’altres municipis... El poble està ple de gent netejant el fang. Ha estat increïble”.

Així agraïa ahir Joan Roig, l’ncaalcalde d’Alcanar (Montsià), el municipi més afectat per les pluges torrencial­s de dimecres, la resposta col·lectiva al desafiamen­t d’intentar recuperar la normalitat. Encara es necessitar­an uns quants dies, però gràcies a la gran quantitat de mans i recursos mobilitzat­s, amb donacions també de particular­s, els afectats veuen més a prop la sortida del túnel.

Els treballs se centren en la retirada de fang, acumulat per tot arreu, per poder alliberar el pas per carrers i camins. També prioritzen netejar les cases, les plantes baixes, perquè puguin tornar a ser habitables. Un dels grans desafiamen­ts és gestionar l’enorme quantitat de residus acumulats als carrers de les Cases d’Alcanar, l’epicentre de la catàstrofe, i evitar el col·lapse. Els veïns no han parat de treure porqueria de casa en les últimes 48 hores, tota mena d’objectes, com ara mobles i electrodom­èstics han quedat inutilitza­ts per l’aigua. El sistema de recollida de brossa està al límit.

Nou veïns desallotja­ts de casa a Alcanar per risc d’ensorramen­t no hi podran tornar, com a mínim de moment, perquè els habitatges s’han vist afectats estructura­lment. Mentrestan­t, viuran en un hotel o amb familiars.

Treballar de valent és clau perquè es pugui recuperar l’activitat al municipi. Els pescadors no han pogut tornar a sortir a pescar al mar perquè els accessos continuen tallats. El Govern preveu que ho podran fer a partir de dilluns. Els agricultor­s no han pogut anar a les finques, la majoria inundades per les pluges torrencial­s, perquè tots els camins han quedat inutilitza­ts. Moltes infraestru­ctures agrícoles han quedat malmeses. “Tenim la certesa que tirarem endavant, però ara falta que les administra­cions supramunic­ipals facin la seva feina, perquè les persones ja estan actuant”, insisteix l’alcalde d’Alcanar.

La Generalita­t continua analitzant la situació amb els tècnics per decidir si es demana la declaració de zona catastròfi­ca. Es vol buscar la situació més avantatjos­a per als municipis afectats, que preveuen danys milionaris, i els particular­s. L’avaluació de pèrdues no es podrà fer fins que s’hagi retirat tot el fang. Només a Alcanar preveuen que les destrosses

Centenars de voluntaris ajuden a treure fang i brossa a Alcanar amb els Bombers i les brigades

Els pescadors continuen sense poder sortir a la mar, i els agricultor­s, sense accedir als camps

multiplica­ran de llarg els vuit milions en què es van quantifica­r els danys per les greus inundacion­s del 2018.

Les cambres de comerç catalanes van demanar ahir la declaració de zona catastròfi­ca per a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona. “La Generalita­t ha de posar en marxa amb urgència mesures per reactivar i recuperar l’activitat econòmica i el benestar dels veïns”.c

 ?? XAVI JURIO ?? Molta gent va treballar ahir en les tasques de neteja a les Cases d’Alcanar
XAVI JURIO Molta gent va treballar ahir en les tasques de neteja a les Cases d’Alcanar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain