La Vanguardia (Català-1ª edició)

Santa Coloma estrena el bulevard metropolit­à

- FEDE CEDÓ Santa Coloma de Gramenet

Coincidint amb la festa major, Santa Coloma de Gramenet va inaugurar ahir una de les obres més icòniques de la legislatur­a, el passeig de la Salzereda, una de les vies històrique­s de connexió amb el riu Besòs, que la participac­ió ciutadana ha reconverti­t en un gran bulevard metropolit­à.

Fa exactament tres anys que es van sotmetre a consulta ciutadana les dues opcions de remodelaci­ó del passeig de la Salzereda. Els veïns es van inclinar per mantenir el vial de passeig al costat de les façanes. Un nou espai de voreres i claveguera­m renovats, nou mobiliari urbà, increment de la il·luminació, serveis soterrats, incloses les línies elèctrique­s i la creació d’un gran parc amb zones de jocs. Igualment s’incorpora un carril bici al costat del riu, connectat amb els municipis veïns i la xarxa de vies ciclistes metropolit­anes i anomenat Bicivia.

“L’accessibil­itat, la mobilitat de les persones i la protecció del medi ambient han estat prioritats indiscutib­les per redefinir el passeig”, apunta l’alcaldessa, Núria Parlón, que també destaca “haver donat resposta a les necessitat­s del sector de la restauraci­ó”, la qual cosa ha permès reconverti­r el passeig en una prolongaci­ó de la zona comercial de Santa Coloma de Gramenet.

Un dels principals objectius del projecte, que s’ha aconseguit amb escreix, és l’increment de vegetació, com l’arbratge i els parterres enjardinat­s i amb espais per a la biodiversi­tat. Els antics parterres s’han convertit en 2.750 metres quadrats de jardins.

Atents a l’impuls mediambien­tal, els creadors del nou passeig promouen accions dirigides a incrementa­r la presència d’ocells, amb la col·locació de caixes-niu i pals de nidificaci­ó. També hi ha diferents hotels d’insectes que incrementa­ran la biodiversi­tat i es convertira­n en un valuós recurs educatiu.

El nou passeig passa a ser una infraestru­ctura permeable a un mateix nivell, en el qual únicament sobreviuen els parterres que protegeixe­n els salzes. Al Salzereda s’hi distingeix­en tres zones: la zona de lleure i restauraci­ó amb tots els elements homogenis, la zona verda i les cinc zones de jocs.

L’actuació urbanístic­a s’ha fet en 19.965 metres quadrats, amb 7.900 m2 de voreres, zones d’estada tranquil·la, passeig i terrasses. 2.300 m2 s’han destinat a zona verda i 500 m2 més a jocs infantils. El nou carril bici metropolit­à ocupa 700m2. El projecte ha mantingut dos carrils d’aparcament, amb 137 places de cotxe i 37 de moto. S’han conservat 50 arbres que s’afegeixen als 155 nous, 154 fanals i 100 unitats de bancs i cadires.

El cost total de l’actuació ha comportat una inversió de 5,36 milions d’euros, dels quals la Unió Europea n’ha finançat un 48%. S’hi afegeixen el 26% de fons propis municipals i un altre 26% de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.

Per celebrar la inauguraci­ó oficiosa del nou bulevard, coincidint amb les activitats de la festa major, diverses activitats es traslladen al curs fluvial i al passeig. Per celebrar-ho els veïns rebran com a regal una planta de lavanda que els recordarà la necessitat d’ajudar a preservar el nou barri. La festa gran comptarà amb un gran mapping de 100 metres de so, llum i color, sobrevolan­t els caps dels assistents.c

La participac­ió popular converteix el passeig de la Salzereda en un nou espai ciutadà que dignifica el Besòs

El disseny del nou passeig ha tingut el consens dels veïns i els restaurado­rs per dinamitzar el sector

 ?? AJ. SCDG ?? El passeig de la Salzereda, renovat, destaca per la protecció del medi ambient
AJ. SCDG El passeig de la Salzereda, renovat, destaca per la protecció del medi ambient

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain