La Vanguardia (Català-1ª edició)

Va passar a Atenes

-

La princesa Anna Maria de Dinamarca tenia 16 anys quan es va comprometr­e amb Constantí de Grècia amb qui es va casar el 18 de setembre del 1964, dues setmanes després de fer 18 anys. Mig segle després explica-li tu a la seva nebodaneta Elionor de Borbó que, en comptes d’anar a estudiar Gal·les, s’ha de comprometr­e amb Gabriel de Bèlgica , per posar un exemple, i casar-se d’aquí dos anys. El canvi més important a les cases reials, la seva particular manera de democratit­zar-se, ha estat precisamen­t, donar llibertat per elegir parella i acabar amb els matrimonis endogàmics; de fet seria tot un esdevenime­nt que, d’aquí uns anys, alguna princesa o príncep hereu s’acabés casant amb el fill o filla de reis.

Tornant a la pobra Anna Maria, que als 21 anys, ja mare de dos fills, es va haver d’exiliar de Grècia després que Constantí emparés el cop dels militars, fa uns dies va celebrar el 75è aniversari a la casa de Porto Heli (Grècia) amb part de la seva nombrosa família amb branques a Dinamarca, Grècia i Espanya.

L’efemèride va ser l’ocasió propícia perquè la reina Sofia, acompanyad­a de la seva germana, Irene (que travessa una delicada situació de salut), viatgessin a Grècia i comprovess­in de primera mà quin és l’estat en què ha quedat el bosc de Tatoi on es troba el cementiri reial i les tombes dels seus pares, els reis Pau i Frederica. La finca ja no pertany a la família reial, sinó a l’Estat grec, però a l’interior del palauet encara es guarden objectes personals que van quedar aquí després de la precipitad­a sortida del país després del fracàs del contraatac palatí, el 14 de desembre del 1967.

La reconcilia­ció de Constantí amb el govern de Grècia no es va produir fins després de més de 40 anys i va consistir bàsicament a deixar-lo viure en territori grec, tot i que no a Atenes. Després d’un període curt a Roma, la família reial grega va viure a Londres entre 1970 i 2013 i actualment està instal·lada a la zona del Peloponès. Constantí, sempre al costat d’Anna Maria, i durant les vacances, acompanyat­s per alguns dels seus cinc fills (ja emancipats) i nombrosos nets, ha aconseguit mantenir un nucli familiar estable al qual, des de fa anys, s’afegeixen, així que poden, Sofia i Irene.

La mare del rei Felip, amb un marit absent i uns fills poc units, no ha pogut reproduir a casa seva el model tribu que sí que ha aconseguit el seu germà. Malgrat la seva malaptesa política i dels seus molts litigis amb els successius governs, que no van fer més que enverinar les relacions i convertir-lo en un personatge cada vegada més allunyat de la realitat grega, a Constantí no li ha anat malament. No se sap gaire bé com, sense ocupació remunerada, ha aconseguit mantenir la seva família, però no li ha faltat de res. A més els seus fills mascles, Pau, Nicolau i Felip, s’han casat amb multimilio­nàries. Ara, amb 81 anys, no gaudeix de bona salut però encara resisteix.

La reina Sofia i la seva germana Irene van a Grècia per celebrar l’aniversari de la reina Anna Maria

EL QUE GRÈCIA HA UNIT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain