La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al cap de quatre mesos decau l’eficàcia de les vacunes d’ARN per prevenir contagis

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Les persones vacunades amb Pfizer o amb Moderna fa sis mesos tenen gairebé el doble de risc de contreure la covid que les vacunades fa menys de quatre mesos, segons un estudi fet en personal sanitari de Califòrnia. Tot i així, el risc és tres vegades més baix que el de les persones no vacunades, cosa que indica que l’eficàcia de les vacunes decau però continua sent alta als sis mesos, segons resultats presentats aquesta setmana a The New England Journal of Medicine.

Falta aclarir si el declivi d’eficàcia es limita al risc de contagi o s’estén al risc de patir complicaci­ons greus per la covid. En espera de tenir més dades, l’immunòleg Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional de Malalties Infecciose­s i Al·lèrgies dels EUA, va argumentar el dijous que “la pauta completa adequada de vacunació sigui probableme­nt de tres dosis”. Atès que el sistema immunitari necessita temps per madurar entre les dosis, va explicar, “tenim bones raons per pensar que la resposta [a la tercera dosi] no només serà forta sinó realment duradora. Però hem d’esperar per assegurar-nos que és així”.

El nou estudi s’ha basat en els més de 19.000 profession­als sanitaris de l’hospital de la Universita­t de Califòrnia a San Diego. Entre els que es van vacunar, un 55% va rebre el producte de Pfizer i un 45%, el de Moderna.

Al juliol, coincidint amb l’expansió de la variant delta a Califòrnia, es va registrar un fort increment de casos de covid.

La majoria dels contagis es van concentrar en persones vacunades a començamen­ts d’any. Al juliol es van registrar 3,7 casos de covid simptomàti­ca per cada mil persones que s’havien vacunat entre el març i el maig. Entre les que s’havien vacunat al gener o al febrer la taxa va ser gairebé del doble: 6,7 casos per cada mil persones. Com que l’estudi no distingeix entre les persones que van rebre Pfizer i les que van rebre Moderna, no aclareix si el declivi d’eficàcia és més ràpid amb una vacuna que amb l’altra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain