La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge ja pot prohibir per la via civil que un pare maltractad­or visiti els fills

Entra en vigor la nova norma que vol aturar el drama de la violència vicària

- JAVIER RICOU Lleida FRANCESC BRACERO Barcelona

Els fills menors de pares maltractad­ors estan, des d’ahir, més protegits pel sistema judicial. I les mares de les nenes i nens més tranquil·les, perquè estan emparades per una norma que atorga poder als jutges, ja a la via civil, per prohibir que un home pugui continuar visitant els seus fills quan estigui immers en un procés penal per maltractam­ent.

Això és fruit d’una reforma legal que canvia la redacció de l’article 94 del Codi Civil. El nou text diu: “No serà procedent l’establimen­t d’un règim de visita o estança, i si existís se suspendrà, respecte del progenitor que estigui immers en un procés penal iniciat per atemptar contra la vida, la integritat física, la llibertat, la integritat moral o la llibertat i indemnitat sexual de l’altre cònjuge o els seus fills”.

Però encara més. Aquesta nova norma també atorga poder a un jutge, en un procés de separació per la via civil, per prohibir a aquell progenitor que estigui amb els seus fills “si l’autoritat judicial adverteix, de les al·legacions de les parts i les proves practicade­s, l’existència d’indicis fundats de violència domèstica o de gènere”. És a dir, que la mesura, s’entén, pot dictar-se encara que no s’hagi iniciat un procés penal.

Aquesta última possibilit­at ha generat crítiques entre aquelles veus –amb un to, de vegades, molt masclista– que qualifique­n la reforma com un atac directe al progenitor, perquè entenen que la norma podria animar algunes dones a presentar denúncies falses per separar els progenitor­s dels seus fills com a revenja quan es trencar una relació.

Tot pot passar, però les xifres de morts de nens assassinat­s en el si familiar deixen pocs dubtes sobre l’arrel del problema. La majoria dels 40 assassinat­s de menors en mans dels seus pares o de les parelles o exparelles de les seves mares des del 2013 van ser després de la separació, el divorci o quan la dona va iniciar una nova relació sentimenta­l.

La nova norma obre, d’altra banda, la porta a revisar règims de visites vigents en aquests moments a progenitor­s immersos en un procés penal per maltractam­ents i que continuen tenint contacte amb els seus fills. Tot i això, la nova redacció d’aquell article 94 del Codi Civil també preveu resolucion­s menys dràstiques, si el jutge considera (haurà de dictar una resolució motivada) que el contacte entre un pare –encara que sigui un maltractad­or– i els seus fills és necessari “per un interès superior del menor”. Per autoritzar aquesta relació s’exigeix una avaluació prèvia per part del gabinet psicosocia­l adscrit al jutjat .

La reforma arriba quan en aquest país es parla, com mai, de la violència vicària. És la cara més cruel de la violència masclista: matar els fills per enterrar en vida la mare. Dos casos, molt mediàtics, han despertat moltes consciènci­es. El de Tomás Gimeno, que va tirar al mar les seves dues filles, i el de Martín Ezequiel –molt recent– que va assassinar presumptam­ent el seu fill de poc més de dos anys en un hotel de Barcelona. Tots dos van cometre aquests atroços crims després de separar-se i abans de desaparèix­er (Gimeno se sospita que també es va llançar al mar, mentre que d’Ezequiel se’n desconeix el parador) es van preocupar de deixar molt clar qui volien enterrar amb vida amb aquells assassinat­s. Van trucar a les seves parelles per fer-los saber que no veurien mai més les criatures.c

Apple suspèn de manera indefinida el polèmic programa per al control de la pornografi­a infantil a iCloud mitjançant la comparació d’unes seqüències alfanumèri­ques de les fotos, que pensava posar en marxa als Estats Units abans de final d’any, i les mesures per detectar la tramesa de fotos compromese­s a o per menors de 12 anys mitjançant l’app iMessage que estiguessi­n en un compte sota control parental.

La companyia de la poma va emetre un curt comunicat en què va anunciar que escoltarà les al·legacions rebudes. Les funcions contra el material d’abús sexual infantil (CSAM, per les seves sigles en anglès) havien d’arribar, només per als Estats Units en una primera fase, amb les pròximes actualitza­cions de tots els seus sistemes operatius aquesta tardor.

“El mes passat –va assenyalar Apple en el seu comunicat– vam anunciar plans per a prestacion­s destinades a ajudar a protegir als nens dels depredador­s que utilitzen eines de comunicaci­ó per reclutar-los i explotarlo­s, i limitar la propagació del material d’abús sexual infantil”. La nota prosseguia: “basant-nos en el feedback dels clients, els grups de defensa, els investigad­ors i d’altres, hem decidit prendre més temps els propers mesos per recopilar aportacion­s i fer millores abans de publicar aquestes prestacion­s de seguretat infantil d’importànci­a crítica”.c

La reforma deixa la porta oberta al contacte si es considera que la relació és un bé per al menor

 ?? RAMÓN DE LA ROCHA / EFE ?? Concentrac­ió l’11 de juny a Tenerife com a rebuig pel parricidi comès per Tomás Gimeno
RAMÓN DE LA ROCHA / EFE Concentrac­ió l’11 de juny a Tenerife com a rebuig pel parricidi comès per Tomás Gimeno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain