La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una doctora olímpica en la pandèmia

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

Per complir els seus desitjos, abans de parlar d’ella hem de parlar de dos extraordin­aris esportiste­s més: Sara Loehr i Celso Comesaña. La veritat és que qualsevol dels dos podria protagonit­zar un reportatge. Sara Loehr (Vilafranca del Penedès, 1984) estava destinada a l’Olimp des que tenia nou anys, quan era una enxaneta i va coronar la piràmide humana que va donar la benvinguda als Jocs Paralímpic­s de Barcelona’92 a l’estadi Lluís Companys.

L’atzar també es va conjurar perquè el guàrdia civil i atleta Celso Comesaña (Vigo, 1988) brillés en una cita olímpica. Va ser el dia que va començar a freqüentar el club Triatlón Mar de Vigo. Aquí hi havia una esportista amb problemes per trobar companys i entrenar-se. Aviat es van fer amics. Aquesta esportista, ara sí, és el nostre personatge: Susana Rodríguez (Vigo, 1988), acostumada a fer caure els murs més alts.

Sempre ha tingut molta força de voluntat, però no podria haver arribat tan lluny sense els seus guies. Per això a aquesta campiona olímpica li agrada

Durant la primera onada va deixar els entrenamen­ts per treballar a l’hospital de Galícia

que apareguin en un lloc destacat la Sara i en Celso, coprotagon­istes dels seus èxits esportius. La Susana va néixer amb un greu dèficit visual associat a l’albinisme. Només té un 5% de visió a un ull i un 7% a l’altre. I, tot i això, és una superdona.

Els cinèfils recordaran les escenes inicials de Prometheus, dirigida per Ridley Scott el 2012, quan un protohome d’impression­ant aspecte físic crea la vida sobre la terra. Susana Rodríguez recorda un d’aquests éssers. El seu cos sembla esculpit en marbre, una sensació augmentada per la seva pell nívia.

La discapacit­at no ha impedit que es llicenciï en Medicina a Santiago de Compostel·la (la primera invident que ho aconseguei­x a Espanya, “si bé no és una invident total”, recorda l’ONCE, que parla meravelles d’ella). Té una germana sense problemes de visió. Les van educar sense distincion­s. “A l’aigua també sou iguals”, van dir els pares i les van apuntar a un curset en una piscina.

L’esport va ser la seva epifania. La font de les seves alegries més importants. I, afortunada­ment, dels seus disgustos més grans. Afortunada­ment perquè aquella nena que a la piscina va descobrir que podia ser tan àgil com qualsevol va abandonar l’esport durant un temps arran d’una decepció. Va ser abans dels Jocs Paralímpic­s de Pequín’2008. Va obtenir la marca mínima en atletisme, però eren sis places i set aspirants.

Ella es va quedar fora de la competició i va canalitzar la decepció matriculan­t-se a Medicina. El resultat va ser que no només no vam perdre una gran campiona (va tornar de seguida a les pistes, però ara per concentrar-se al paratriatl­ó), sinó que a més vam guanyar una gran doctora. Time va saber veure abans que ningú aquesta meritòria doble faceta, com a atleta i com a

 ?? JOEL MARKLUND / EFE ?? La guia Sara Loehr i Susana Rodríguez surten en primer lloc de la prova de natació a la badia d’Odaiba
JOEL MARKLUND / EFE La guia Sara Loehr i Susana Rodríguez surten en primer lloc de la prova de natació a la badia d’Odaiba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain