La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una fugida sense destinació

- LLUÍS BONET MOJICA

Nora

Director: Lara Izagirre

Intèrprets: Ane Pikaza, Héctor Alterio Producció: Espanya, 2020 Comèdia dramàtica

Després d’Un otoño sin Berlín, pel·lícula rodada el 2015, aquest és el segon llargmetra­tge de la jove guionista, productora i directora basca Lara Izagirre, autora de nombrosos curtmetrat­ges i que va cursar bona part dels seus estudis audiovisua­ls a Barcelona. Nora és el nom de la protagonis­ta, una dona d’uns trenta anys que ha estat vivint amb el seu avi argentí, un vidu entregat a dos únics vicis que ell defineix com “glop i cigarro”. El seu intèrpret és el gran actor argentí Héctor Alterio, que al setembre farà 92 anys i continua en actiu de manera impactant.

Atzars molt previsible­s, que per descomptat no convé revelar, provoquen que la Nora emprengui un llarg viatge exterior que també fa al seu interior. No era un personatge gens fàcil de representa­r sense caure en la teatralita­t i l’exageració, però ha trobat en la jove actriu bilbaïna Ane Pikaza, dotada d’un rostre tan peculiar com summament expressiu, una inspirada intèrpret per al problemàti­c paper. Segons ha explicat Lara Izagirre, vint-i-cinc actrius van ser convocades al càsting per selecciona­r la que millor pogués recrear una antiheroïn­a tan complexa, i la va triar a ella perquè “podia ser graciosa sense arribar a patètica, alhora que intel·ligent i tendra”. Es tracta, certament, de les claus d’aquesta protagonis­ta tan singular.

Igual com en el seu anterior Un otoño sin Berlín, la dona ocupa a Nora un lloc determinan­t. La seva és realment una fugida sense destinació, a bord d’una furgoneta i a la recerca de la llibertat i de si mateixa, fent un llarg itinerari per la costa basca. La seva és una insegureta­t itinerant, però que li permet introduir-se en altres universos. Per Lara Izagirre, la directora, aquesta pel·lícula, que ella molt encertadam­ent defineix com a road movie emocional, no hauria estat el mateix sense la contundent presència d’Ane Pikaza, perfecta transmisso­ra de sentiments i contradicc­ions que permeten a l’espectador endinsar-se en el controvert­it interior del personatge, que transita de manera constant per aquest film que traspassa els paràmetres habituals. A més, la cineasta ha disposat de la col·laboració de bona part dels intèrprets que van participar en la seva primera pel·lícula, com és el cas del veterà i sempre notable Ramón Barea o de Naiara Carmona.

 ?? GARIZA FILMS ?? L’actriu Ane Pikaza a Nora
GARIZA FILMS L’actriu Ane Pikaza a Nora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain