La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luuk de Jong i Memphis ja van fer parella al PSV

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Allò que l’estiu s’endugué es diu gol. De maig a setembre, el Barcelona s’ha quedat de cop sense la meitat dels gols. Se li han esfumat. Se li han escorregut com la sorra fina de la platja s’escapa entre els dits. A la primera campanya de Ronald Koeman a la banqueta del Camp Nou, l’equip blaugrana va fer 122 dianes. Seixanta-dues les van firmar entre Messi, Griezmann, Trincão, Ilaix Moriba i Junior Firpo, cinc futboliste­s que ja no hi són.

El Barça està obligat a reinventar-se ofensivame­nt. No des de zero, però si des de la meitat, perquè el buit en l’atac és considerab­le. Els fitxatges ja van en aquest sentit. S’ha detectat la fuita de talent. Per això, de les cinc cares noves, quatre són davanters.

“És impossible de pensar a jugar sense Leo”, va dir el mateix Koeman després del que va ser l’última matx de l’astre amb el Barça, encara que llavors no se sabia. “Ha marcat 30 gols (a la Lliga) que han donat molts punts a aquest equip. Si no tenim Messi, tinc dubtes de qui marcarà tants gols”, es preguntava llavors el tècnic neerlandès, sense saber que estava anticipant el futur que tenia a la cantonada. Ara ha de donar-hi resposta.

S’entenguess­in millor o pitjor, el cert és que Messi i Griezmann van ser els dos màxims golejadors de l’equip el curs anterior. L’argentí se’n va anar fins als 38 gols abans de no poder continuar. El francès es va quedar en la meitat, 19, i ha tornat a l’Atlètic sense arribar mai, com a blaugrana, a les xifres de quan era matalasser.

Ells van ser l’aliment ofensiu en una plantilla en què, entre la resta, només Dembélé va arribar a les dues xifres. I per poc: 11 dianes. Els blaugrana han d’aprendre a diversific­ar el perill. Potser la novetat serà precisamen­t la millor arma per sorprendre.

Pesarà menys l’absència de Trincão. L’extrem portuguès va fer tres gols –tots al febrer, un dels quals va valer el triomf i els tres punts al Villamarín–. Per la seva banda, Firpo i Moriba van fer un gol cadascun, incorporan­t-se des de la segona línia. En canvi, l’adeu de Pjanic no és un gran problema en aquest sentit, perquè el bosnià, malgrat tenir un bon xut des de la llarga distància, ni tan sols es va estrenar la temporada passada, en què va fallar fins i tot un penal.

Que l’entrenador i l’afició no hagin de recordar els que ja no hi són és el repte i la responsabi­litat dels vuit davanters, quatre dels quals són nous: Memphis Depay, Kun Agüero, Luuk de Jong i Yusuf Demir.

No fa gaire, el nou del Barcelona el portava Luis Suárez, el deu estava reservat per a Messi i l’onze

Són nous al Camp Nou però els dos davanters neerlandes­os que ha incorporat el Barcelona es coneixen bé i ja han compartit vestidor en un club, no només a la selecció dels Països Baixos. Luuk de Jong (31) i Memphis Depay (27) van ser companys al PSV durant la temporada 2014-2015. Aquell any no li va anar malament al Barça, que va guanyar el triplet de Berlín. A ells també els va anar bé plegats. El conjunt

Messi (38) i Griezmann (19) van ser els màxims golejadors del Barça 2020-2021, i ja no hi són

Sense l’home rècord del club, ara el golejador és un defensa, Piqué, que ha fet 51 gols

era de Neymar (i després Dembélé, que l’ha canviat pel set). En el nou repartimen­t de samarretes i dorsals, Depay va agafar el nou, el club li va oferir heretar el deu a Ansu Fati, que va acceptarho, d’Eindhoven va guanyar l’Eredivisie –amb 17 punts d’avantatge sobre l’Ajax, segon!– i ells van ser figures claus. Entre tots dos van aportar 54 dianes. Memphis va marcar 28 gols (22 al campionat) i De Jong, que arribava després de provar fortuna a Alemanya i Anglaterra, en va celebrar 26 més (20 a la Lliga). Per a Memphis, aquella actuació el va posar a l’aparador i li va valer el traspàs al

i l’onze el porta ara Demir, un austríac –també de 18 anys com Fati– cedit pel Rapid de Viena, en principi per al B, però que li ha entrat pels ulls al tècnic.

De moment, Depay és l’únic que ha destapat el seu caseller amb dos gols i, tot i que en aquestes tres jornades encara no n’ha tingut l’oportunita­t, el neerlandès sembla que serà l’encarregat de xutar els penals i les faltes directes. El llarg Luuk de Jong pot debutar precisamen­t al Pizjuán contra el seu exequip, mentre que Agüero, sense el seu bon amic Leo al costat, estarà lesionat fins al novembre.

Dels que continuen a l’equip, Braithwait­e li va fer un doblet a la Reial Societat, mentre que Ansu Fati i Coutinho, lesionats gran part de la temporada passada, han de tornar aviat per ajudar i molt. Un pas endavant que sembla que

Manchester United. L’ariet es va quedar i a la 2018-2019 va millorar els seus registres amb 32 dianes i una altra Eredivisie. “Conec gent al Barça. Això m’ajudarà. Amb en Memphis, tinc una bona relació de l’etapa del PSV i de la selecció”, va confirmar De Jong, en declaracio­ns als mitjans oficials del club. Sis anys després, conserven la bona sintonia a la gespa. Al març, l’ex del Sevilla va marcar a Letònia amb assistènci­a

El primer Barça de Koeman

Messi

...i 62 gols van ser marcats per jugadors que ja no estan a la plantilla

Elaboració própia

LA VANGUARDIA de Memphis.

En aquell PSV, que entrenava l’exblaugran­a Philip Cocu, també militava Wijnaldum, que a última hora va descartar enrolar-se al Barcelona i es va decidir pel PSG.

Per a De Jong també és important haver treballat amb Koeman. “A la selecció, parlàvem sobre tàctica i de futbol. Per mi és un bon entrenador i sé que té molta confiança en mi com a davanter”.

sí que ha fet Sergi Roberto, amb dues dianes i una assistènci­a en tres jornades. Des del 2015 que el de Reus no estava tan encertat de cara a porteria. Al mig del camp, falta per veure si Frenkie de Jong manté la seva bona relació amb el gol i, si Pedri, la pot millorar.

Messi se’n va anar com a home rècord del club, amb 672 gols –l’últim, l’esmentada tarda del 16 de maig contra el Celta– amb la samarreta blaugrana. Sense ell, s’obre un abisme. Ara mateix, el màxim golejador del vestidor és Piqué, un defensa, amb 51 dianes entre totes les competicio­ns amb el Barça. El següent ja és Dembélé, amb 30. Entre tota la plantilla sumen 201 gols. Per tant, cal esperar que el nou golejador es manifesti i s’autoprocla­mi trencaxarx­es a la gespa. L’equip l’espera amb candeletes. Cal renovar-se. Ara més que mai.c

El Barça ha perdut 62 gols

 ?? VI-IMAGES / GETTY ?? Luuk de Jong felicita Memphis Depay després que un gol del segon donés el triomf al PSV contra el Willem II el 2015
VI-IMAGES / GETTY Luuk de Jong felicita Memphis Depay després que un gol del segon donés el triomf al PSV contra el Willem II el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain