La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès reobre la polèmica sobre l’ampliació de l’aeroport

Els socis del Govern difereixen sobre el pacte subscrit amb Aena i Transports

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Aena

El futur de l’aeroport de Barcelona torna a enfrontar els dos socis del Govern català. Les discrepànc­ies semblaven haver-se polit, ni que fos mínimament, fa poc més d’un mes, quan la Generalita­t va pactar amb el Ministeri de Transport desbloquej­ar la inversió de 1.700 milions d’euros per ampliar el Prat, un acord profusamen­t celebrat per les dues parts. Però el plet no està resolt en absolut.

El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va reobrir ahir la polèmica quan va qüestionar amb duresa l’ampliació de l’aeroport tal com està inclosa al Document d’Ordenació i Regulació Aeroportuà­ria (DORA) que el Govern central i Aena van presentar al matí al Comitè de Coordinaci­ó Aeroportuà­ria de Catalunya, que es va celebrar a Barcelona.

“El DORA d’Aena que s’ha fet públic avui no reflecteix el consens establert en el si del Govern: assegurar la inversió sense donar res per tancat i definir els següents passos amb un ampli acord de totes les administra­cions”, va manifestar Aragonès a través del seu compte de Twitter. El president va exigir així mateix “explicacio­ns i la rectificac­ió” d’aquest document, que recull les actuacions i inversions previstes per Aena per al període 2022-2026, incloent-hi la del Prat. I això perquè, segons la seva opinió, “malmet la zona protegida de la Ricarda”, l’enclavamen­t inclòs a la Xarxa Natura 2000 que podria veure’s afectat per l’allargamen­t de la tercera pista del Prat.

La reacció d’Aragonès va agafar per sorpresa els seus socis de JxCat. A les files de Junts hi havia una barreja d’estupefacc­ió i gran enuig en considerar que aquest document no diu res diferent del que ja s’havia pactat. Primer, argumentav­en, perquè l’afectació sobre la Xarxa Natura no es dona per feta, i segon, perquè la concreció de l’ampliació es negociarà en el nou pla dicoincidi­nt rector de l’aeroport, l’aprovació del qual està prevista per al 2024 o 2025. Si no hi ha retards, les obres començarie­n el 2026 i acabarien cap al 2030 amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de vols i passatgers del Prat amb l’esperada recuperaci­ó del trànsit aeri. Aena, per la seva part, va defensar ahir que el DORA recull els termes de l’acord assolit entre el Govern de la Generalita­t i el Ministeri de Transport.

 ??  ?? Un avió sobrevola l’aeroport de Barcelona
Un avió sobrevola l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain