La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pinzell del mestre

- JORGE DE PERSIA

Festival Cervià de Ter

Lloc i datat: Monestir de Santa Maria (3 i 4/IX/2021)

Aquest petit festival –singularit­ats de Cervià– que té lloc al puríssim interior romànic del Monestir de Santa Maria, ha acollit en anys anteriors un projecte de Maria João Pires i gaudit, a més d’aquestes grans figures, de joves músics de Catalunya.

I en aquesta ocasió (dies 3 i 4) Nelson Goerner va interpreta­r tres petites-grans peces de Chopin i els dos primers quaderns d’Iberia, d’Isaac Albéniz, i el dia 4, quatre Impromptus D.935 de Schubert i els dos quaderns restants d’Iberia.

Molts bons pianistes fan molt bé aquest repertori, però d’aquí a Goerner hi ha un camí que ens porta a reflexiona­r sobre això que anomeno “el pinzell del mestre”. El Chopin i el Schubert que ens ha deixat Goerner mereixen aquesta considerac­ió; la naturalita­t amb què arriba a commoure, la utilitzaci­ó subtil del rubato, els matisos amb què revela plànols i contrastos, i sobretot a Schubert la rodonesa en el discurs, aquell joc sensible que reté i que alhora emfatitza les seqüències, i que fa que la frase s’interiorit­zi i no només avanci –que és la caracterís­tica de la música, el seu esdevenir–. Els Impromptus D.935 de Schubert van obtenir una densitat expressiva i una exemplar unitat en la tensió. I què es pot dir de la seva versió d’Iberia , la moltes vegades infranquej­able obra d’Albéniz escrita a París entre el 1905 i el 1908, i que anticipa al seu segon quadern trets de la més absoluta modernitat afrontant amb el cubisme de Picasso.

A continuaci­ó de les peces de Chopin (Barcarola, op. 60; Allegretto Berceuse, op. 57, i Andante Scherzo núm. 3, op. 39) Goerner va obrir la Iberia amb la correspone­nt Evocació, una síntesi de l’estètica del moment debussysta, en la qual el llenguatge de Chopin és essència. I va destacar ja trets que van ser evidents en el transcurs de les seves dotze peces: una concepció personal i vàlida de la seva arquitectu­ra, un discurs sòlid, res amanerat, altament sensible amb un acostament subtil al teclat, limpidesa en el toc, força i virtuosism­e i un exercici per modelar l’essència “espanyola” –eren temps d’espanyolis­me a París– amb austeritat.

En el tècnic sense ocultar gestos de grandiosit­at i alhora un discurs interior, i sobretot la claredat en la complexita­t de veus i contrapunt de passatges de l’obra. Un detall, l’administra­ció de la ressonànci­a que va arrodonir magistralm­ent el context harmònic al segon quadern. I, per no atabalar amb tecnicisme­s, emoció pura en dues sessions tan ben compreses pel públic que el pianista va aplaudir dret, que per a aquesta temporada ens oferirà bones sorpreses.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain